Корпоративният данък в развитите икономики е конфискационен

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 30.08.2016

21:43 | 30 август 2016
Обновен: 21:43 | 30 август 2016
Автор: Кирил Петков
Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът на най-високо равнище е, че в развитите икономики има много високи данъци. Корпоративният данък е конфискационен. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Той коментира данъчните инверсии по повод решението на Европейската комисия да наложи глоба на Apple в размер на 13 млрд. евро.

"От икономическа гледна точка твърде високите данъци са проблем, защото компаниите са онези играчи, които реализират печалби, но чрез добавяне на стойност в икономиката".

"На лице е едно привилегировано данъчно облагане за определени компании, което правителството в Ирландия е правело, въз основа на негови критерии. По този начин нарушава принципите на ЕС всички играчи да са равнопоставени. Това е основанието на антитръстовия орган на ЕС в лицето на Европейската комисия да се самосезира и да наложи тази глоба," каза Илиев.

"Вижда се тенденция Европейският съюз да се осъзнава и да започва да си събира парите, дори предизвиквайки в някакъв смисъл сблъсък, икономико-финансов, но и дипломатически, с министерството на финансите в САЩ. Съединените щати виждат в стремеж американските компании да бъдат наказани и да се намали тяхната конкурентоспособност".

Имат ли бъдеще офшорните зони и данъчни убежища? На къде ще се движат данъчните система в света?

Целия разговор може да видите във видеото: