Британските милиардери Пиърс са купили потайно 3000 жилища в Берлин

Семейният холдинг ги е придобил чрез мрежа от компании, базирани в данъчни убежища

19:10 | 1 юни 2019
Берлин е огромна строителна площадка. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Берлин е огромна строителна площадка. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Богатата британска фамилия Пиърс си е осигурила според информация на Tagesspiegel запас от най-малко 3000 апартамента в германската столица Берлин. Семейният холдинг ги е придобил чрез мрежа от компании, базирани в данъчни убежища като Люксембург, Британските Вирджински острови и Кипър. Холдингът плаща нисък спрямо приходите си данък в Германия.

Случаят, разследван от центъра за разследваща журналистика Correctiv и всекидневника Tagesspiegel, показва, че Берлин е едно от най-атрактивните места за глобални инвеститори в недвижими имоти. Градският Сенат поне досега не е регистрирал компанията като един от най-големите собственици на имоти в Берлин. Подразделението на Сената за градско развитие и жилищно строителство не изключва пред медиите, че други собственици, в допълнение към Пиърс, биха могли да купят незабелязано по-големи жилищни запаси.

С повече от 3000 апартамента семейство Пиърс също ще бъде засегнато, ако инициативата за референдум на „Deutsche Wohnen und co enteignen“ бъде успешна. Защото тя настоява жилищните компании с над 3000 апартамента да бъдат отчуждавани. Според активистите мярката трябва да спре драстичното увеличение на наемите в Берлин. Левицата, която управлява в Берлин, също води кампания за това.

За града трансформацията на структурата на собственост от предишните средноголеми собственици към глобални корпорации води до огромни данъчни загуби. Кметът по финансите на Берлин Матиас Колац настоява „провинциите да предприемат мерки за защита на местните компании срещу избягване на данъци и данъчен дъмпинг на техните конкуренти и осигуряване на данъчни приходи".

С оглед на глобализиращата се икономика политикът от СПД предлага „задължение за публикуване на печалбите, приходите и оборота на международните компании в отчет от типа ‚Country by country‘. Това би могло да осигури повече прозрачност и да разкрие „непрозрачни печалби чрез т.нар. Мерки за проектиране", казва той пред Tagesspiegel.

„Ефективно минимално данъчно облагане" би могло да ограничи изчисляването на минимални печалби, пояснява той.

Международните корпорации за жилищно строителство като Pears не плащат почти никакви данъци върху доходите си в Берлин, спрямо компаниите, базирани само в страната. За да намалят данъчното облагане, те използват холдингови компании, базирани в данъчни убежища, за да свият печалбите си в страните с високи данъци.

Очевидно, няколко люксембургски компании от мрежата на Pears са подписали договори за заеми, с голяма лихва с други компании от същата група. След това берлинските наеми се използват за изплащане на лихвите по кредита, а данъчният баланс на жилищното управление се намалява до една минимална част. Този модел се повтаря в няколко компании на Pears, които притежават жилищни сгради в Берлин.