Споровете между САЩ и Китай промениха облика на глобалната търговия

Няколко страни обаче спечелиха от напрежението между Вашингтон и Пекин

07:49 | 13 февруари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Двугодишната търговска война между САЩ и Китай засегна търговията в световен мащаб, натискайки спирачките на растежа ѝ, но също така доведе до скромни ползи за шепа индустрии и страни, пише The Wall Street Journal.

Растежът на световната търговия се сви до едва 1% миналата година от 4-процентния ръст през 2018 г. и 6-процентния ръст, отчетен година по-рано. Това беше четвъртото му най-слабо представяне за 40 години и най-лошото от финансовата криза насам според данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Според анализаторите няколко са факторите, довели до това забавяне, като търговската война между САЩ и Китай е основният сред тях. Двете страни са най-големите двигатели на потреблението в света, като всяка една от тях допринася с по над 2 трлн. годишно. Търговията между тях се забави в резултат на митата и други мерки, а спадът не успя да бъде компенсиран изцяло от покупките на други страни.

Вносът на Китай е свил с 59 млрд. долара през 2019 г., а този на САЩ – с 42 млрд. долара според данни на Trade Data Monitor.

Спадовете обаче щяха да са много по-големи, ако търговията не беше пренасочена към други страни. 15 са страните с най-значителни промени при вноса им в САЩ миналата година – 11 го увеличават, докато при само 4 от тях той намалява. 7 страни увеличиха вноса си в Китай и 8 го намалиха през 2019 г.

Ето кои са икономиките, благодарение на които част от слабостта в търговската система беше преодоляна през миналата година:

В Югоизточна Азия

Загубата на Китай се оказа печалба за Виетнам, ускорявайки дългосрочната тенденция на преместване на китайски фабрики там и в други страни от Югоизточна Азия, където разходите за труд са по-ниски.

Търговията с облекла между Виетнам и САЩ нараства от години, а тя генерира дял от около една трета от 66-милиардния внос на азиатската страна в САЩ миналата година.

Виетнамският износ на други стоки също нараства бързо, включително на мобилни телефони, мебели, телекомуникационно обурудване и компютърни чипове. 

Други страни, чиито износ към САЩ се увеличава, но с не толкова значителни темпове, са Тайван, Южна Корея, Тайланд, Малайзия и Филипините.

В Латинска Америка

Двете най-големи икономики на Латинска Америка – Бразилия и Мексико – регистрираха ограничени ползи от търговските спорове между САЩ и Китай.

Бразилските фермери се радваха на увеличено търсене на соя, особено през 2018 г., след като Китай преустанови поръчките си от САЩ. Докато американският земеделски сектор потъна в спадове, износът на маслодайни култури от Бразилия към Китай нарасна с 8 млрд. долара само през 2018 г.

Миналата година не беше толкова силна за Бразилия, тъй като износът на соя се сви на фона на епидемията от африканска чума по свинете, която намали търсенето на соево брашно, използвано като храна за животни.

Междувременно износът на Мексико в САЩ регистрира втората най-голяма печалба след Виетнам, въпреки че Вашингтон и Мексико Сити обсъждаха собствените си търговски въпроси, включително наследника на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

В Европа

Износният двигател на Европа – Германия, беше засегнат от по-слабото търсене в Китай - най-големият автомобилен пазар в света. Страната се доближи и спаси от рецесията на косъм, след като регистрира значителен спад в производствения сектор.

Междувременно най-голямата европейска икономика продължава да е изправена през опасността от американски мита върху вноса на автомобили.

Въпреки резкия спад на производството в Германия, общият износ на Европейския съюз към САЩ се повиши с 10.3% през 2019 г. Холандия и Франция увеличиха продажбите в САЩ с над 5 млрд. долара всяка, Ирландия - с 4 мирд. долара, Белгия - с 3 млрд. долара и Италия с 2 млрд. долара.

Япония

През 2019 г. японският износ се сви с 5.6%, регистрирайки първото си годишно понижение от 3 години насам според данни на японското финансово министерство. Износът на страната към Китай намаля със 7.5%, докато този към САЩ се сви с 1.4%. 

Въпреки това последните данни показват, че най-лошото за японската икономика може би е отминало - износът на страната към Китай нарастна през декември за пръв път за последните 10 месеца. 

Според някои икономисти автомобилните производители в Япония са спечелили от търговската война между Вашингтон и Пекин, тъй като Китай намали митата върху вносните автомобили, с изключение на тези от САЩ. Това насърчи компании като Toyota, които изнасят луксозни автомобили в Китай.

Продажбите на Lexus миналата година в Китай, включително Хонконг, нараснаха с 25% до 202 хил. броя. Общите продажби на Toyota в Китай се увеличиха с 9% до 1.62 млн. превозни средства въпреки слабостите на автомобилния пазар там. 

Стъпки напред 

На фона на известното примирие в търговската война между САЩ и Китай МВФ очаква глобалната търговия да се възстанови и да нарасне с 3% през 2020 г. след слабия растеж от 1% през 2019 г. 

За сега прогнозите са, че ескалации в отношенията между Вашингтон и Пекин няма да има, а голям брой от развиващите се пазари, като Бразилия, Мексико, Индия и Русия, ще се представят по-добре. В подкрепа на тези очаквания глобалното производство показа признаци на стабилизиране по-рано тази година. 

Тази прогноза обаче беше изготвена в по-голямата си част преди китайския коронавирус да добави напълно нова несигурност в глобалната търговия през 2020 г. Епидемията предизвика трудности във веригите на доставка и търговията, като здравните власти по света се борят да преустановят разпространението ѝ.