Политолог: Търговска война между САЩ и Европа ще означава краят на Тръмп

Христо Анастасов, политолог, Клуб Investor, 07.12.2019

20:32 | 7 декември 2019

Ако американският президент Доналд Тръмп разгърне пълномащабна търговска война с Европа, това ще е абсолютно последното нещо, което ще направи. Американските и европейските икономики са така обвързани, че такъв тип война неизбежно ще срине световната икономика. Това каза политологът Христо Анастасов в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира и срещата на лидерите на страните членки на НАТО в чест на 70 годишнината на алианса. Той определи френският президент Еманюел Макрон като професионалния политик, който се учи от аматьорите.

„В момента Макрон играе същите игри, които от години са присъщи на руския президент Владимир Путин, на турския Реджеп Ердоган и на американския им колега Доналд Тръмп“.

Според Анастасов няколко течения в Западния свят се опитват тотално да изоставят моралния аргумент в рамките на НАТО и Европейския съюз. Той отбеляза, че това се дължи на двата хищника в системата в лицето на Русия на Путин и Китай на Си Дзинпин.

„Увереността, че Китай може да се превърне в хегемон и да измести САЩ принуждава Запада да загърби всякаква морална парадигма“.

По думите на експерта Тръмп прави огромната грешка да играе сякаш САЩ не са пазители на системата, а са основни нейни рушители.

„Когато ти играеш рушителят на системата, която си изградил, за да те пази, ти действаш като камикадзе. Именно това прави Тръмп“.

Според политолога Макрон също играе тежко безразсъдна и рискована игра в подкрепа на Русия, извивайки ръцете на Германия.

„Най-ощетени от това ще са британците, защото за момента единствената обозрима спойка за тях откъм ред и сигурност е НАТО“, изтъкна Анастасов.

Целият разговор гледайте във видеото.