Паундът се срива преди началото на трудни преговори за Brexit

Валутата изтри увеличението си от миналата седмица след решението на АЦБ

15:06 | 3 февруари 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Паундът отново поевтинява и бележи най-големия спад от 7 седмици след новините от премиера Борис Джонсън и от ЕС, които подхранват опасенията, че кралството и съюзът няма да сключат търговска сделка, предаде Bloomberg.

Британската лира поевтинява с над 1% спрямо долара до 1.3060 долара в ранния следобед българско време, като е най-губещата валута сред 10-те най-големи валути, изтривайки увеличението си от 1% през миналата седмица. 

Малко след това Джонсън и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние излязоха с противоположни изказвания. Според Барние търговската сделка ще стане факт, ако Великобритания се съгласи на условията, а малко по-късно Джонсън каза, че отхвърля това и заяви, че Великобритания ще процъфтява, дори и ако преговорите се провалят. 

Спадът бележи обрат от официалното излизане на Великобритания от ЕС в петък, когато валутата отбеляза най-добрата си седмица от средата на декември, след като Английската централна банка подкрепи валутата в четвъртък, като запази лихвените проценти непроменени. Макар че сега Великобритания е в преходна фаза без промяна на правилата, тя все още може да се насочи към икономически разрушителен развод, ако не може да бъде постигнато търговско споразумение до края на 2020 г.

„Правителството на Обединеното кралство иска да продължи по-твърдите търговски взаимоотношения след Brexit, за да освободи повече място за раздалечаване от политиките с ЕС, което се разглежда като еднa от ползите на Brexit“, заяви Лий Хардман, валутен стратег в MUFG Bank. “Това продължава да крие рискове за паунда за тази година", смята той. 

Паундът изтрива ръстовете си след срещата на Английската централна банка