След Brexit Борис Джонсън се заема с проблемите на британската икономика

Премиерът даде щедри обедания на гласоподавателите преди изборите през декември

19:32 | 2 февруари 2020
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Великобритания започва живот извън Европейския съюз на фона на икономически неприятности, останали нерешени повече от десетилетие, пише Bloomberg.

От анемичния растеж до стагнацията при заплатите, проблемите на британската икономика като цяло се свеждат до слабата производителност след финансовата криза. Всеки работен час днес осигурява само 2% повече икономическа продукция, отколкото в края на 2007 г.

В същото време премиерът Борис Джонсън вече обеща ускорение на растежа до предкризисните нива и преодоляване на неравенството в по-слабо представящите се икономически региони.

Това обаче едва ли ще се случи бързо на фона на последните прогнози на Английската централна банка от четвъртък, когато институцията понижи очакванията си за растеж през тази година от 1.75% до 0.75%. 

Великобритания се затруднява да възстанови темпа на икономическия растеж на нивата преди кризата. Графика: Bloomberg

Слабият ръст на производителността се усеща най-вече по възнагражденията в Кралството. Стандартът на живот едва сега се връща към достигнатите в началото на 2008 г. нива.  

Ако вместо това реалните доходи поддържаха нивата си от преди кризата, средностатистичният работник би трябвало да получава над 7 хил. паунда (9.2 хил. долара) повече годишно. 

Ръст на възнагражденията във Великобритания. Графика: Bloomberg

Великобритания разчита значително на изобилието от работна ръка, за да стимулира икономиката, като през последните 6 години в страната са създадени повече от 3 млн. работни места.

Ограничаването на миграцията след Brexit обаче може да доведе до потенциален недостиг на служители. Така по-бързият икономически растеж ще накара компаниите да изискват повече от наличната си работна сила.

Рекордна заетост за сметка на слаб ръст на производителността в Кралството. Графика: Bloomberg

Джонсън отхвърли икономиите и се готви да увеличи разходите, за да стимулира растежа. Ако той изпълни обещанията си, икономиката може да получи значителен фискален стимул, равен на повече от 1% от БВП през следващата година. Голяма част от стимулите ще дойдат под формата на допълнителни инфраструктурни разходи.

Правителството се надява да стартират и част от частните инвестиции, които бяха задържани на фона на несигурността относно Brexit.

Великобритания може да получи сериозен бюджетен стимул. Графика: Bloomberg

Джонсън спечели изборите, като убеди работниците, подкрепящи Brexit, да дадат гласовете си за Консервативната вместо Лейбъристката партия за първи път. Опитвайки се да измести политическия дневен ред от приближаващите търговски преговори с ЕС към вътрешните въпроси, премиерът обеща да се справи с големите икономически различия между регионите, тъй като Лондон и Югоизточна Англия значително превъзхождат останалите части на страната.

Джонсън обеща да преодолее неравенствата между отделните региони. Графика: Bloomberg 

По думите на премиера целта му е да “разгърне потенциала на Великобритания”. Неговите критици обаче се опасяват, че страната може да бъде засегната значително, ако Brexit засегне търговията заради раздялата с най-големия търговски партньор на Кралството и лиши икономиката от чуждестранните служители, иновации и инвестиции.