АЦБ запази лихвите в последното заседание на Марк Карни и ден преди Brexit

Мерките от страна на централната банка след Brexit ще останат в ръцете на новия ѝ гуверньор Андрю Бейли

15:06 | 30 януари 2020
Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Chris Ratcliffe
Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Chris Ratcliffe

Английската централна банка запази непроменени лихвените проценти в последното заседание начело с Марк Карни в очакване на повече доказателства за възход на икономиката, преди да я подкрепи с намаляване на лихвите, пише Bloomberg. Заседанието на централната банка е и последното, по време на което страната е пълноправен член на Европейския съюз. 

Централните банкери гласуваха с мнозинство от седмина срещу двама за запазване на основната лихва на ниво от 0.75%, което опроверга очакванията на инвеститорите, че консенсусът ще бъде труден. Все пак банкерите сигнализираха, че банката може да пристъпи към разхлабване на политиката скоро.

Само двама от централните банкери гласуваха за намаляване на лихвите на януарското заседание на АЦБ. Графика: Bloomberg 

Към обяд лондонско време британският паунд поскъпна с 0.5% спрямо американския долар. Инвеститорите вече оценяват възможността за лихвени намаления през август.

Ако мерки от страна на АЦБ са необходими, след като Великобритания напусне Европейския съюз в петък, това ще остане в ръцете на Андрю Бейли, наследникът на Карни. Той ще заеме поста си в средата на март, когато правителството трябва да представи бюджета, който ще сложи край на повече от десетилетие на строги икономии - фискален тласък, който не е включен в настоящите прогнози.

Централната банка отбеляза, че доверието на бизнеса нараства след победата на парламентарните избори на премиера Борис Джонсън, която преодоля голяма част от краткосрочната несигурност около Brexit. Банкерите отбелязаха, че виждат признаци на потиснат инфлационен натиск, като добавиха, че по-бавния от очакваното ръст на доставките ще ограничи експанзията.

АЦБ намали прогнозите си за БВП до най-ниското ниво от световната финансова криза до 0.75%. През ноември прогнозата на банката беше за растеж от 1.25% през 2020 г. Очакванията за 2021 и 2022 г. също бяха намалени с четвърт процентен пункт. От банката прогнозираха, че инфлацията ще се върне към целта едва в края на 2021 година.