Богатството на Илон Мъск набъбна с 2.3 млрд. долара за един час

Aкциите на Tesla поскъпнаха след по-голямата от очакваното печалба за четвъртото тримесечие на 2019 г.

09:23 | 30 януари 2020
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images)
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images)

Богатството на Илон Мъск набъбна с 2.3 млрд. долара за период от един час в сряда, след като акциите на Tesla поскъпнаха след по-голямата от очакваното печалба за четвъртото тримесечие на 2019 г. и ускорения график за новия кросоъвър Model Y, съобщава Bloomberg.

Акциите на производителя на електрически превозни средства, които затвориха сесията на цена от 580.99 долара, поскъпнаха с 12% в следборсовата търговия до 649 долара. Така нетното богатство на главния изпълнителен директор на Tesla се повиши с 2.3 млрд. долара до 36 млрд. долара според индекса на Bloomberg Billionaires Index.

48-годишният Мъск притежава около една пета от акциите на Tesla, които представляват и по-голямата част от богатството му. 14.6 млрд. от богатството на Мъск пък идват от Space Exploration Technologies.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. приходите от продажбите на компанията нараснаха до 7.4 млрд. долара, малко над очакванията на анализаторите, но само с два процента над стойността година по-рано, посочват от investor.bg.

Около 6.4 милиарда долара от тях идват от автомобилния бизнес, а други половин милиард от продажбата на съхранение на електрическа енергия и соларни клетки и услугата за превозни средства на Tesla.

Както и през третото тримесечие, Tesla остава в зоната на печалбата с оперативен марж от 4.9 процента (предходно тримесечие: 5.7 процента) и оперативна печалба от около 360 млн. долара. Все пак за цялата година, която Tesla започна с високи загуби, остава оперативна загуба от 69 млн. долара.

Tesla, която работи върху превръщането си от нишов производителя в производител на електромобили на масовия пазар, заяви пред на инвеститорите, че бизнесът ѝ трябва да остане печеливш и в бъдеще. Главният изпълнителен директор Илон Мъск направи подобно изявление и преди година. Последваха обаче две тримесечия със сериозна загуба, оставяйки компанията с целогодишна загуба от 862 милиона долара въпреки печелившата втора половина. Tesla никога досега не е била печеливша на годишна база.

Коригираната печалба на акция от 2.14 долара за четвъртото тримесечие надвиши прогнозата за 1.77 долара за акция, която анкетираните от FactSet анализатори  прогнозираха. Нетната печалба падна до 105 млн. долара спрямо 140 млн. долара година по-рано.

Американската компания за електрически автомобили Tesla пренареди капиталовите пазари този месец, след като стана вторият по големина производител по пазарна капитализация след Toyota, изпреварвайки германската Volkswagen с оценка от 101 млрд. долара.

Доскоро никой анализатор на индустрията не би могъл да предвиди, че 82-годишният производител, продал 30 пъти повече превозни средства през 2019 г. в сравнение с година по-рано, ще тръгне по пътя на Tesla. Повечето от тях все още не са убедени, че компанията на Илон Мъск струва цената си от 558 долара за акция, а по-малко от 32% от анализаторите препоръчват покупка на книжа на Tesla, сочат данни на Bloomberg.

Пазарните капитализации на Tesla и Volkswagen в щатски долари. Графика: Bloomberg

Но клиентите и инвеститорите на Tesla твърдят, че залагането на двигатели с вътрешно горене от Volkswagen и още 39 основни автомобилни производителя също е съмнителна стратегия. Tesla струва 131 млрд. долара по-малко от най-високо оценената компания Toyota, но ръстът на продажбите ѝ е повече от 9 пъти по-голям от средния за индустрията през последното десетилетие. Компанията надминава 832 пъти поскъпването на Toyota от 25%, откакто стана публично дружество през юни 2010 г. с оценка от 2 млрд. долара. Миналата година Tesla отвори най-големия си сервизен център в Германия, а през декември стана ясно, че отново там – в Бранденбург, компанията ще построи и първата си европейска фабрика.

Всичко това обяснява защо Tesla беше готова да настигне Volkswagen на борсата още през 2014 г. Тогава американските регулатори потвърдиха, че Volkswagen е оборудвала повече от 10 млн. автомобила по целия свят със софтуер за манипулиране на тестовете за вредни емисии - екзистенциален момент за индустрията. Така всъщност лидерът в глобалните продажби потвърди, че растежът зависи от производството на чисти превозни средства и ако е необходимо ще измами, за да запази преднината си.

Volkswagen все още е обичан от анализаторите на индустрията, като 86% от тях награждават германския производител с препоръка „купувай“, сочат данни на Bloomberg. Volkswagen сега иска да последва Tesla, като наскоро увеличи производствената си цел за производство на до 1.5 млн. електрически автомобила през 2025 г. Tesla продаде рекордните 367 500 автомобила през 2019 г.

„Времето на традиционните производители приключи“, заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс този месец. По негови думи важността на задачата и липсата на време, наложена от предизвикателството на Tesla, дава на традиционните производители „точно един единствен опит“.

През 2013 г. оценката на Volkswagen на стойност 109 млрд. долара беше седем пъти повече от тази на Tesla. До 2015 г. разликата се сви до 22 млрд. долара, като след първата седмица на януари достигна само 10 млрд. долара.

И все пак твърде малко анализатори са съгласни с оценката на Дийс. Консенсусната препоръка на Bloomberg показва, че оценката на Tesla от 36 анализатори, измерена по скалата от 1 до 5, е спаднала с 37% от 4.1 през 2015 г. до 2.57.

Bloomberg класира представянето на анализаторите, като изчислява общата възвръщаемост на техните препоръки за покупка и продажба. Първите 10 анализатори имат целева цена за Tesla от 454 долара на акция. 10-тимата в дъното на класацията имат цел от 397 долара на акция.

Що се отнася до Tesla Колин Ръш, анализатор от Oppenheimer & Co, е единственият, който е съгласен с Дийс. „След като Tesla преодоля предизвикателствата, ние вярваме, че компанията е достигнала критичен мащаб, достатъчен за поддържане на устойчив положителен паричен поток“, написа той по-рано този месец.

Това е друг начин да се каже, че най-доброто за Tesla тепърва предстои.