Тръмп - диктатор или не?

Конгресмените от Демократическата партия представиха доказателствата си в Сената в процеса на импийчмънт срещу американския президент

14:30 | 25 януари 2020
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

В процеса по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп демократите приключиха с изложенията на своите  доказателства в Сената, пише германското издание Die Zeit.

Конгресмените от Демократическата партия представиха доказателствата си в Сената в процеса на импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп. Те продължиха да представят обвиненията в украинската афера срещу Тръмп, описвайки го като "заплаха" за демокрацията. "Той е такъв, какъвто е, и това няма да се промени“, стана ясно от думте им. „Президентът на САЩ ще продължи да злоупотребява с правомощията си", смята Председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф Адам Шиф.

Шиф и други демократи многократно са показвали видеоклипове и документи по време на своите изложения в подкрепа на обвиненията срещу Тръмп. Президентът е използвал държавните ресурси, за да оказва натиск върху Киев; за да „клевети“ своите съперници и „за да лъже на изборите“, посочи Шиф. „Поведението на Тръмп "застрашава националната ни сигурност". Президентът е склонен да "постави собствените си интереси над тези на страната", добави още той, допълвайки: "Нашата демокрация е поставена на карта“.           

[related_articles]                                                                    

Колегата на Шиф - Джери Надлер, намери ясни думи. Тръмп иска да бъде "всемогъщ", каза председателят на Правната комисия в Камарата на представителите в САЩ.

 "Той е диктатор." Това не трябва да се приема. Тръмп трябва да бъде отстранен от длъжност. "Президентът Тръмп се опита да изневери. Той беше разобличен. И от тогава  работи усилено, за да го прикрие", заяви демократичният депутат Хакеем Джефрис.

Демократите обвиняват Тръмп в призоваването на украинския президент Володимир Зеленски да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън, който може да му съперничи на президентските избори през ноември. Твърди се, че Тръмп е използвал  военна помощ в размер на 391 милиона долара и прием в Белия дом, на който се надява Зеленски.

От тази събота адвокатите на президента са предприели действия. "Ние ще осигурим строга защита на фактите и ще опровергаем казаното от тях", заяви адвокат Джей Секулов. Екипът от адвокати ще се позовава на конституцията. Защитата твърди, че само криминално престъпление оправдава импийчмънта. Злоупотребата с власт няма да представлява престъпление съгласно американското наказателно законодателство и следователно не е достатъчен мотив.