Броят на милиардерите намалява през 2019 г.

По света има 2153 милиардери – с 55 на брой по-малко, отколкото преди година

17:06 | 1 януари 2020
Обновен: 17:06 | 1 януари 2020
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

За втора година през десетилетието броят на милиардерите намалява, а общото им богатство се свива, което доказва, че дори и най-богатите не са имунизирани срещу икономическите препятствия и сътресенията на фондовите пазари.

Според последните данни на Forbes, по света има 2153 милиардери – с 55 на брой по-малко, отколкото преди година. Спад на богатството регистрират рекордните 994 от тях, или 46%, спрямо 2018 г.

Най-богатите притежават обща 8,7 трилиона долара, като колективното им състояние е с 400 млрд. долара по-малко спрямо предходната година.

Общо 11% от представителите, които бяха в списъка през миналата година, или 247 души, вече не фигурират в списъка, като това е най-големият брой на отпадналите след разгара на световната финансова криза през 2009 г. 

Ето и класацията на най-богатите хора на планетата според Forbes.

1. Джеф Безос – 131 млрд. долара

Джеф Безос основава сайта за електронна търговия Amazon през 1994 г. от гаража си в Сиатъл. Той остава изпълнителен директор и притежава близо 12% дял от компанията.

През юли 2019 г. той се разведе със съпругата си Маккензи след 25 години брак и прехвърли една четвърт от своя дял в Amazon на нея.

Така Макензи Безос притежава 4% от Amazon, което я прави една от най-богатите жени в света.

През 2018 г. Amazon имаше приходи от 230 млрд. долара и рекордните 10 млрд. долара нетна печалба, спрямо 3 млрд. долара от предходната година.

През февруари компанията обяви, че отменя плановете си за второ седалище в Лонг Айлънд Сити, Ню Йорк, след като местните законодатели се противопоставиха на плана.

Безос притежава още изданието Washington Post, както и Blue Origin, аерокосмическа компания, която разработва ракета за комерсиални цели.

Повечето финансови директори по целия свят смятат, че основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос трябва да се е топ бизнесменът на десетилетието. Почти една трета от главните финансови директори, според последното проучване на Глобалния финансов съвет на CNBC, определиха Безос като най-впечатляващ бизнес лидер.

2. Бил Гейтс – 96,5 млрд. долара

Заедно със съпругата си Мелинда Бил Гейтс председателства Bill & Melinda Gates Foundation, най-голямата частна благотворителна фондация в света. Тя работи за подобряване на здравето в световен мащаб и за създаване на равни възможности за хората. Към днешна дата Гейтс е дарил акции на Microsoft на стойност 35,8 млрд. долара на своята фондация.

Гейтс е продал или подарил голяма част от своя дял в Microsoft. Той притежава малко над 1% от акциите - и инвестира в микс от ценни книжа и други активи.

Той остава член на борда на Microsoft, която основава заедно с Пол Алън през 1975 г.

В началото на 2019 г. Гейтс реагира на обществения отзвук срещу милиардерите, като потвърди подкрепата си за по-висок данък върху имотите. 

Наскоро Гейтс коментира предложението за допълнително облагане с данъци на най-богатите американци на някои кандидат-президенти на Демократическата партия, посочвайки, че той вече е платил над 10 млрд. долара в данъци.

3. Уорън Бъфет – 82,5 млрд. долара

Известен като "Оракула от Омаха", Уорън Бъфет е един от най-успешните инвеститори на всички времена.

Бъфет управлява холдинговото дружество Berkshire Hathaway, което притежава повече от 60 компании, включително Geico, която се занимава със застрахователни услуги, производителя на батерии Duracell и веригата ресторанти Dairy Queen.

Син американски конгресмен, той купува акции за първи път, когато е на едва 11-годишна възраст. На 13 г. плаща за първи път данъци.

Изпълнявайки обещанието си да раздаде над 99% от своето богатство, през 2019 г. Бъфет дари 3,6 млрд. долара, като голяма част от тази сума беше предназначена за фондацията на неговите приятели Бил и Мелинда Гейтс.

През 2010 г. Бъфет и Гейтс сложиха началото на инициатива, наречена „Giving Pledge“, като помолиха милиардерите да се ангажират да дарят половината от богатството си за благотворителни каузи.

Кои са останалите имена в класацията - четете на Investor.bg.