Андрю Бейли ще е следващият управител на Английската централна банка

Мандатът му ще започне на 15 март 2020 г.

11:38 | 20 декември 2019
Новоизбраният ръководител на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Новоизбраният ръководител на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Андрю Бейли ще е следващият гуверньор на Английската централна банка, съобщава Bloomberg. Той ще смени Марк Карни на ръководния пост на британския финансов регулатор в момент, в който Великобритания се придвижва към следващата фаза на раздялата си с Европейския съюз.

„Без съмнение Бейли е правилният човек, който да ръководи банката, когато ковем ново бъдеще извън ЕС“, заяви финансовият министър Саджид Джавид.

Назначението, съобщено първо от Financial Times в четвъртък, се случва въпреки неотдавнашните спекулации, че Минуш Шафик, бивш заместник-гуверньор, ще получи поста. Шафик щеше да е първата жена, която поема ръководството на централната банка в нейната 325-годишна история, а изборът на Бейли доведе до критики срещу правителството, че не успява да се справи с равнопоставеността между половете в институцията.

В допитвания на Bloomberg до икономисти 60-годишният Бейли беше разглеждан като основен фаворит за поста. Той е изкарал по-голямата част от трудовия си стаж в Английската централна банка. Андрю Бейли ръководеше банковия надзор PRA в рамките на централната банка и беше един от заместниците на Карни. След това той застана начело на британския финансов надзор FCA през 2016 г.

Мандатът на Бейли ще започне след 15 март, а дотогава Карни ще удължи своя за трети път. Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 януари – срок, който на практика беше гарантиран след убедителната победа на парламентарните избори на премиера Борис Джонсън този месец.