Карни за готовността на BoE за Brexit

Марк Карни, гуверньор на BoE

17:03 | 3 юли 2019
Автор: Иван Николов
Марк Карни, гуверньор на BoE. Борнмът, Англия, 2 юли 2019.  Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Марк Карни, гуверньор на BoE. Борнмът, Англия, 2 юли 2019. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Глобалните търговски напрежения доведоха до „промяна” в прогнозата на инвеститорите за глобалната икономика и пазарите очакват шок от мащаба, който Великобритания преживя от вота за Брекзит, каза гуверньорът на BoE Марк Карни.

Рязката промяна в пазарните очаквания за лихвите, особено в САЩ, където инвеститорите оценяват четири съкращения до края на следващата година „показва шок за американското и китайското бизнес доверие и инвестиции, аналогичен на този от Великобритания”, каза Карни на конференция в Южна Англия на 2 юли.

Тази реакция е „леко крайна”, каза Карни, но отразява опасения, че търговските напрежения „може да са далеч по-устойчиви и нанасящи щети” от първоначалните очаквания.

Отслабващият глобален ръст, съчетан с несигурността около Brexit все повече тежат на британската икономика. Проучване от 2 юли показа, че строителният сектор на Острова е преживял най-лошия си месец за десетилетие през юни, нов знак за задълбочаващия се спад в британското производство.

"Според мен основният ръст във Великобритания в момента е под потенциала си. И все повече разчита на устойчивостта на разходите на домакинствата", каза Карни.

"Ще реагираме на всяка съществена промяна в прогнозата, ще коригираме политика в съответната посока, както се изисква за свиване на инфлацията до целта от 2%, за подкрепа на заетостта и бизнес дейността в този най-важен преход за народа на Великобритания".

Чуйте откъс от речта му във видеото.