Дори Марк Карни няма да спаси британската икономика в деня на „твърдия“ Brexit

Според икономисти Bank of England ще премине към разхлабване на паричната политика в случай, че няма сделка за процеса

09:40 | 3 август 2019
Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гуверньорът на Bank of England Марк Карни няма да успее да изиграе ролята на британски спасител, ако Кралството се раздели с Европейския съюз (ЕС) без споразумение в края на октомври, пише Bloomberg.

Карни вече посочи, че не е необходимо ръководената от него институция да достави пакет от стимули за икономиката в случай, че процесът на Brexit протече без транзитен период.

В седмицата, в която британският паунд отбеляза най-лошото си месечно представяне от почти 3 години насам, гуверньорът заяви, че е „малко вероятно“ централната банка да се намеси, за да подкрепи валутата. Анализатори очакват допълнително обезценяване на паунда в случай, че Великобритания се оттегли от блока без споразумение.

В четвъртък Карни подчерта, че реакцията на банката ще зависи от това под каква форма ще протече раздялата без сделка.

„Ще направим каквото можем в тези обстоятелства, за да подкрепим работните места и активността, но имаме лимити“, коментира той.

Какво казват икономистите?

Според икономиста на Bloomberg Дан Хенсън липсата на споразумение за Brexit ще накара „Комитетът по паричната политика да отговори с разхлабване на политиката си, може би с намаляване на лихвите почти до нула“.

Bloomberg припомня, че малко след референдума от 2016 г., в който британците избраха да се разделят с блока, Карни обеща пред медиите да подкрепи финансовата система в опит да вдъхне увереност на британците и инвеститорите след неочакваното решение. Дори след неговата намеса обаче британската валута се обезцени с 8%, което е най-големият ѝ дневен спад в историята.

Все пак Карни посочи, че централната банка е предприела стъпки, за да се подсигури, че банковият сектор е готов да понесе шока от Brexit. Bank of England може да „отговори на променящите се обстоятелства“ по отношение на паричната си политика и да действа решително, за да постигне инфлационните цели, добави той.