Южна Африка опитва да избегне водна криза

За целта на гражданите се налагат ограничения в потреблението на вода

16:49 | 28 октомври 2019
Жител на Кейптаун, Южна Африка пълни кофа с вода от общинска чешма заради недостиг в града. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Жител на Кейптаун, Южна Африка пълни кофа с вода от общинска чешма заради недостиг в града. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Южна Африка може да избегне повтарящите се спирания във водното снабдяване, ако гражданите спазват стриктно ограниченията за ползване на питейна вода, заяви министърът на водните ресурси на страната Линдиве Сисулу, предава Bloomberg.

„Ако използваме водата внимателно, няма да се наложи да спираме подаването ѝ“ е казала Сисулу пред репортери в Йоханесбург, като е направила аналогия с честите и планирани спирания на електричеството, които също са проблем за жителите в много градове.

Rand Water Services, най-голямата водоснабдителна компания в Южна Африка, която е оперира в Йохансбург, обяви на 23 октомври, че повишава нивата на ограничено ползване заради по-високото потребление. В момента рестрикциите са на ниво 2, което включва и намаляване на дебита, подаван от резервоарите към населението. Според Сисулу ограниченията се въвеждат на национално ниво.

Южна Африка е страна с ограничени водни запаси и отбеляза най-ниско от сто години насам ниво на валежите през 2015 г. Това намали силно селскостопанската продукция и причини свиване на БВП. Пролетните дъждове закъсняват и се очакват едва през декември (Южна Африка е в Южното полукълбо), е заявила Сисулу, като е допълнила, че засушаванията стават по-дълги, по-интензивни и по-чести, с по-трудни за предсказване дъждове.

Средната консумация на вода в района, обслужван от Rand Water Services, е скочил до 320 литра на човек дневно, което е почти двойно на световното потребление от 173 литра, е посочил изпълнителният директор на компанията Сифо Мосаи.

Линдиве Сисулу е заявила, че ще представи национален план за водите през ноември. Един от приоритетите е подобряване на инфраструктурата и страната ще потърси варианти за общински пречиствателни станции, които да рециклират до 70% от използваните води, е заявил Десиген Найду, изпълнителен директор на Комисията за водно проучване.

„Възможността за дефицит на вода през 2030 г. е напълно реална, ако продължаваме да я използваме както досега“, казва Сисулу.