Швейцария се изправя пред риска от рецесия

Очакванията са икономическият растеж на страната тази година да бъде най-слабият от десетилетие

17:08 | 23 октомври 2019
Знамето на Швейцария на улица Augustinergasse в Цюрих. 6 август 2015. Photographer: Alessandro Della Bella/Bloomberg
Знамето на Швейцария на улица Augustinergasse в Цюрих. 6 август 2015. Photographer: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Глобалното икономическо забавяне увеличава отражението си върху швейцарската индустрия, повишавайки очакванията за забавяне на инерцията в ориентираната към износ икономика на страната, съобщава Bloomberg.

Швейцарският индустриален гигант ABB вече усети ефекта от свиването на инвестициите в заводите си през третото тримесечие след спадовете при поръчките за роботи и автоматизирани системи.

Производителят на стомана Schmolz + Bickenbach обяви, че ще отговори на “масивния отлив” в автомобилния сектор с набиране на капитал от 350 млн. франка (354 млн. долара).

Швейцарската икономика вече изгуби мощ в резултат на силната валута, негативите от търговската война между САЩ и Китай и отслабването на германската икономика – най-големият пазар за износ на Швейцария, където автомобилните производители са под натиск да направят преход от двигателите с вътрешно горене към ново поколение автомобили.

Швейцарската икономика губи инерция. Графика: Bloomberg

Очакванията са икономическият растеж на Швейцария тази година да бъде най-слабият от десетилетие, като според главния икономист на швейцарското правителство техническата рецесия не може да бъде изключена.

„Макроикономическите показатели са смесени в Европа и Китай, докато отслабват в САЩ“, посочват от ABB. От компанията добавят, че глобалните пазари като цяло остават засегнати от геополитическата несигурност.