Математиката е по-силна от Brexit по отношение на мигрантите

Кралството се нуждае от вноса на работна ръка заради застаряващото си население

16:05 | 26 октомври 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Без значение как ще завърши процесът по раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), онези, които подкрепиха Brexit като начин за ограничаване на имиграцията, ще трябва да приемат устойчивата математика на демографията: Великобритания ще остане икономически зависима от чуждестранните служители за десетилетия напред, пише Марк Гилбърт в коментар за Bloomberg.

Службата за национална статистика на Великобритания (ONS) публикува последните си прогнози за броя на населението на страната през следващите 25 години. Въпреки очакванията то да продължи да нараства през идните десетилетия, темпото ще се забави. Между средата на 2018 и средата на 2043 г. населението на Кралството ще се увеличи с едва 9%, което е значителен спад от 15-процентния ръст, отчетен през предните 25 години.

Темпото на растеж на британското население ще се забави пред следващите 25 години. Графика: Bloomberg 

И докато нараства, населението ще остарява. Очакванията на ONS са делът на хората на 85 и повече години почти да се удвои през следващия четвърт век.

Британците в трудоспособна възраст намаляват след 2008 г., докато броят на пенсионерите се увеличава. Графика: Bloomberg

Данните сигнализират за опасност от създаването на икономически дисбаланс, тъй като твърде малко служители ще плащат данъци и застраховки, за да подкрепят множеството пенсионирани на върха на демографската пирамида.

Делът на населението в пенсионна възраст ще се увеличи до 22% през 2043 г. За сравнение в средата на миналата година делът е 18,5%, сочат данни на ONS.

Делът на британското население в пенсионна възраст. Графика: Bloomberg

Очакванията са раждаемостта и смъртните случаи почти да се изравнят в средата на 30-те години на 21 век. Следователно е ясна необходимостта от имигранти, които обикновено са в трудоспособна възраст, за да се поддържа и ръста на населението.

Имигрантите ще са ключови и за ръста на населението в Кралството през следващите десетилетия. Графика: Bloomberg. 

ONS основава прогнозата си за нетна миграция през следващия четвърт век на средната годишна стойност за последните 25 години от 190 хил. души годишно. Сега тя може да се увеличи или намали.

„Националните прогнози за населението не се опитват да предскажат въздействието на политически обстоятелства като Brexit“, се казва в проучването.

Независимо от това, данните са неоспорими. Великобритания има нужда от имигрантите и техните икономически резултати предвид застаряващото си население. Дори и да напусне ЕС, Кралството не може да си позволи да преустанови вноса на работна ръка.