САЩ са извършили кибер атака срещу Иран

Това е станало след атаката срещу Saudi Aramco

09:38 | 17 октомври 2019
Ударената рафинерия на Aramco. Снимка:Dina Khrennikova/Bloomberg
Ударената рафинерия на Aramco. Снимка:Dina Khrennikova/Bloomberg

САЩ са провели тайна кибер операция срещу Иран след атаката срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия от 14 септември, за която Вашингтон и Рияд обвиняват Техеран. Това съобщават за Ройтерс двама американски служители, пожелали анонимност, пише Investor.bg.

Длъжностните лица посочват, че операцията е проведена в края на септември и е насочена към способността на Техеран да разпространява „пропаганда“. Ударът е засегнал хардуер на ислямската република, посочва единият от източниците, но не дава подробности.

Атаката подчертава как администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да противодейства на това, което определя като иранска агресия, но без да влиза в по-широк конфликт, отбелязва информационната агенция.

На въпрос относно предполагаемата атака министърът на съобщенията и информационните технологии на Иран Мохамед Джавад Азари-Джароми коментира: „Сигурно са си мечтали“, предава агенция Фарс.

САЩ, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Германия публично обвиняват Иран за атаката с дрон от 14 септември, която разруши значителна част от петролната инфраструктура на Саудитска Арабия. Техеран отрича, а междувременно шиитската военна групировка на хутите пое отговорност за нападението.

Пентагонът реагира, като изпрати хиляди допълнителни войски и техника за укрепване на саудитската отбрана.

Още по темата вижте в Investor.bg.