Въпреки разногласията в коалицията Италия представи бюджета си на ЕК

Основни предизвикателства пред правителството на Конте са нарастващия държавен дълг и стагниращата икономика

11:01 | 16 октомври 2019
Обновен: 10:53 | 3 юни 2020
Знамето на Италия. Снимка:Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия е представила новите си планове за Бюджет 2020 пред Европейската комисия след нова порция среднощни срещи, които подчертават оставащите разногласия в коалицията на премиера Джузепе Конте.

Италианското правителство съобщи, че е договорен проектобюджет, който предвижда премахването на планираното по-рано увеличение на данъка „Добавена стойност“, както и отделянето на нови средства за обществени инвестиции и намаляването на данъчната тежест на служителите, съобщава Bloomberg, цитирани от Investor.bg.

Италия – третата по големина икономика в еврозоната, трябваше да изпрати плановете си за оценка до вторник. След това проектобюджетът трябва да бъде одобрен от италианския парламент преди края на годината.

Въпреки нарастващия държавен дълг и стагниращата икономика правителството на Конте представи един умерено експанзионистичен бюджет, който предвижда структурният дефицит (който не взима предвид еднократните мерки) на страната да нарасне леко през 2020 г., преди да се свие отново през следващите години.

Също така плановете предвиждат премахването на фиксирана такса за обслужване на пациенти, което ще предизвика необходимост от отделяне на допълнителни държавни средства за здравната система. Също така проектобюджетът включва пенсионна реформа, допълнителни средства за индустриални иновации и други.

Още по темата вижте в Investor.bg.