Путин мисли, че Буревестник е велико оръжие

Ракетата обаче няма стойност от военна гледна точка и е опасна за самата Русия

12:00 | 28 септември 2019
Мобилна установка за междуконтинентални балистични ракети Топол на изложението Армия-2018 в Кубинка, Московска област, Русия. 21 август 2018. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg.
Мобилна установка за междуконтинентални балистични ракети Топол на изложението Армия-2018 в Кубинка, Московска област, Русия. 21 август 2018. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg.

Ракетата „Буревестник“, при чиито изпитания загинаха 7 души, нямаше защо да бъде създавана, твърди инженерът по радио-локационни системи Андрей Горбачевский в интервю за Новая Газета.

"Нормално е един от три ракетни пуска да е неуспешен. Ако обаче имаме пет неуспешни пуска – това вече си е произшествие", казва експертът. Това показва, че самата разработка е провалена. "Тя е в толкова суров вид, че изпитания с нея са твърде рано да се правят. Нужни са сериозни доработки и изпитания на стендове, преди да има реални стрелби", посочва той.

"Като се имат в предвид обстоятелствата, при които се случва взрива на ракетата, може да се направи извод, че е избухнал не самия ядрен реактор, а някоя от системите за неговото обезпечение. Може и да е бил взрив до самата ракета, от което да се е повредил реакторът. Т.е. не е имало ядрен взрив, но е имало повреда на реактора и оттам и теч на радиация."

Ако беше излязла от строя системата за управление на ядрения реактор, то тогава щеше да има „чернобилска ситуация“, разбира се, в много по-малък мащаб. Явно има ракета, и са проведени отделни изпитания с нейни модули – двигател, системи за управление и т.н. Явно и тези системи поотделно работят. Но когато всичко това е сглобено в една ракета, започнали и проблемите. Ракетата не е излетяла. Това е изводът на Горбачевский.

Ракета с ядрен двигател е продължение на стара съветска разработка. Още в СССР различни учени глави са мъдрували над тази идея, но никой не е изследвал дали и доколко тя би била ефективна. Главното е – да се направи това, което няма съперника, т.е. американците. В случая идеята за крилата ракета с ядрен двигател е за да се получи колосална далечина на полета. Русия обаче притежава балистични ракети с голям обсег. Смисълът на крилатите ракети е основно в това, че те са по-евтини от балистичните, но Москва така или иначе притежава стратегически крилати ракети с обсег пет хиляди километра – Х-101. Те обаче се изстрелват от бомбардировач, който трябва да излети и да стигне някъде до северната канадска граница.

Обяснението, че крилата ракета с ядрен двигател ще излети от територията на Русия и ще порази цел в САЩ, както се твърди за „Буревестник“, е основно за вътрешна употреба. За да се разкаже, колко е велика и непобедима руската армия. Всъщност и обикновена крилата ракета с обикновен реактивен двигател напълно върши работа. Недостатъкът е в това, че противо-въздушната отбрана ще я очаква от север, откъдето е единственият начин тя да стигне до САЩ. Теоретично, ако е с ядрен двигател, тя може да лети примерно 12 часа, да стигне до Южна Америка, там да се развърне и да нанесе удар през южната американска граница, чертае сценария Горбачевский.

"Просто са казали на Путин – тази ракета толкова неочаквано ще стигне до САЩ, че ще премине всяка отбрана."

Какво все пак е крилата ракета? Грубо казано, това е малък самолет, който лети със скорост около 900 км/ч. Тази ракета е дозвукова, лети ниско над земята, за да не я засекат радарите на противника. Тук атмосферата е плътна и ако скоростта и е хиперзвукова, тя ще се разтопи от триенето във въздуха. Значи със скорост около 900 км/ч тази ракета ще лети от Русия до южната граница на САЩ около половин денонощие.

Докато обаче лети над Атлантика, подобна ракета ще се натъкне на десетки бойни кораби, всеки от тях с радари и локатори. Всеки от тях може да я засече. По бреговете на САЩ има аеростати (статично привързани към земята въздушни балони), на които има локатори. Те са на височина 3000 метра и „виждат“ на далечина до 200 километра. Съществуват и прословутите американски AWACS, самолетоносачите имат и самолети HAWKEYE. Накратко – за времето в което лети, тази ракета ще бъде открита и унищожена. За изтребителите крилатата ракета е отлична цел. Ще я свалят без проблем, твърди Горбачевский.

„Буревестник“ е нова разработка на стара идея – малък ядрен двигател за крилата ракета. В СССР е бил създаден образец на такъв двигател за самолет с тегло два тона, но за една ракета той трябва да е максимум около 500 килограма. Това налага конструкцията на този двигател максимално да се опрости, и то главно за сметка на защитата му. Вероятно и точно заради такова опростяване на системите се е случил и взривът при Архангелск.

Разбира се, в последните години технологиите се развиха и може би е създаден по-лек ядрен двигател. Крилатите ракети обаче имат смисъл само тогава, когато са по-евтини от балистичните, от които Русия има поне 650 бройки. Те така и така са способни да изпепелят САЩ няколко пъти и това се знае от всички. Т.е. от военна гледна точка тази нова ракета е безсмислена. "Тази ракета има един единствен ефект – реклама и ПР. И разбира се – това значи повече финансиране за разработчиците, които произвеждат такива модерни играчки", казва експертът

„Буревестник“ - това е просто опасно. Това е един малък Чернобил. Представете си, че тази ракета все пак излети и се взриви над територията на Русия. Кой ще пострада най-много? А това, че е неефективна, ще стане ясно след още 10-15 години.

Завършването на този проект е предвидено за 2025 г., но после ще го отложат, има много подобни примери – фрегатата „Адмирал Горшков“ беше строена 12 години вместо четири. Печално известния самолетоносач "Адмирал Кузнецов" също многократно е надвишавал всички заложени срокове и бюджети за строежа си.

И накрая - основната причина за целия шум е, че президентът Путин просто вярва, че това е велико оръжие. А така му говорят генералите.