Франция не е готова да отложи Brexit

Нямаме доказателства, че британските власти ще предложат нови решения за процеса, заяви френският външен министър

15:30 | 8 септември 2019
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Франция не е готова да отложи крайния срок (31 октомври) за напускането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) “в настоящата ситуация”, тъй като няма доказателства, че британските власти ще предоставят нови решения за процеса, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Bloomberg.

“Те казват, че искат да предложат нови решения за постигането на споразумение”, посочи Льо Дриан в интервю за CNews television в неделя. “Не сме ги виждали, така че не. Няма да започваме отначало на всеки три месеца. Позволете на британския парламент, на британските власти да ни посочат пътя”, добави той.

Стратегията на британския премиер Борис Джонсън за Brexit се разпадна, след като парламентът в Кралството гласува против раздяла с блока без споразумение в края на октомври. Законодателите отказаха да подкрепят и незабавното свикване на предсрочни парламентарни избори, за което Джонсън по-рано настоя.

Ситуацията във Великобритания предизвиква безпорядък, заяви френският външен министър. Тя е “обречена” заради липсата на мнозинство за “твърд” Brexit, за споразумение с ЕС или за провеждането на нови избори, отбеляза още той.