Чехия ухажва Турция заради новия завод на Volkswagen

Чешкият премиер Андрей Бабиш вижда като ползотворно сътрудничеството с Турция в този аспект, изтъквайки аргумента, че Чехия е важен производител на авточасти

10:08 | 4 септември 2019
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

По всички личи, че чешкият премиер Андрей Бабиш е убеден, че германският концерн Volkswagen възнамерява да изгради своя нов завод в Турция, а не в България. В рамките на на пресконференция във вторник след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган министър-председателят на Чехия припомни, че страната е важен производител на авточасти. „Ние сме на водеща позиция в тази сфера и със сигурност бихме искали да си сътрудничим", каза Бабиш, предава Investor.bg.

През миналата седмица стана ясно, че Турция има голям шанс да спечели договора за новия завод на Volkswagen в Източна Европа. Производителят от Волфсбург до голяма степен е готов да инвестира над милиард евро в страната, твърдят запознати със случая източници пред агенцията. Към момента германците все още договарят с местните власти приложимата за леките автомобили в Турция потребителска ставка.

Investor.bg припомня, че Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да започне дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е в размер на над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5000 директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии.

Още по темата прочетете в Investor.bg.