Дориан надминава прогнозите на метеоролози - ураганът достигна 5 степен

Ветровете на бурята се усилват до 285 км/ч

08:43 | 2 септември 2019
Местни жители във Флорида обезопасяват имотите си в очакване на бурята. Снимка: Zack Wittman/Bloomberg
Местни жители във Флорида обезопасяват имотите си в очакване на бурята. Снимка: Zack Wittman/Bloomberg

Ураганът Дориан вилнее с все по-голяма сила по Източния бряг на Съединените щати и дори вече е определян от Категория 5, като потенциалът му е да се превърне в една от най-мощните природни стихии в историята на Северна Америка.

Ветровете на бурята достигат вече скорост от 285 км/ч, предаде BBC.

Бахамските острови са първите, ударени от Дориан, а през следващите дни властите във Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина са обявили тревога и готовност за евакуация на населението по атлантическия бряг.

Регионът традиционно е един от най-рисковите за ураганни бури в света. За изминалите три години това е пети случай, в който стихия от най-висока степен връхлита югоизточните щатите.

Ураганът Майкъл стана причина за 59 смъртни случая във Флорида миналата година, а щетите по инфраструктурата възлизаха на около 25 млрд. долара по данни на Американския национален ураганен център.

Ураганът Мария връхлетя остров Доминика през 2017 г., като ветровете му убиха 31 души, а в следствие на разрушенията и влиянието върху околната среда други 3 000 души в Пуерто Рико се превръщат в косвени жертви.

Същата година Ирма вилнее над Карибските острови и Флорида, убивайки 47 души, но най-сериозни поражения нанася Матю през 2016 г., когато животът си губят цели 585 души, 500 от които само в Хаити.

Снимка на Десислав Янкулов.

Американският президент Доналд Тръмп остана в страната, за да следи ситуацията, отменяйки посещението си в Полша. Той е издал заповед да се активизира националната гвардия, като 2 000 гвардейци вече оказват помощ на хората във Флорида, а други 2 000 са в режим на готовност, за да реагират при очакваните екстремни ситуации.