Профилът на шефа на Twitter беше хакнат

Според компанията вината за това е на мобилния оператор, който е допуснал изпращането на съобщения през телефона

17:22 | 31 август 2019
Логото на The Twitter Inc. на главната сграда на компанията в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Логото на The Twitter Inc. на главната сграда на компанията в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Личният профил на изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси е бил хакнет в петък и оттам били качени голям брой расистки съобщения, предава Wall Street Journal.

Малко след 4 следообяд от профила на Дорси започнали да се изпращат съобщения с обидни думи по адрес на цветнокожи и евреи. Дру туит е съобщил за бомба в централата на Twitter. Тези съобщения са били изтрити след по-малко от половин час.

„Телефонният номер, свързан с профила е бил компрометиран заради мобилния оператор“ се казва в изявление на Twitter. “Това е позволило на неоторизирано лице да изпраща туитове като sms-и от телефонния номер. Проблемът е решен“, допълват от компанията.

От Twitter отказаха да назоват името на мобилния оператор.

Наблюдатели припомнят, че и други знаменитости са били жертва на подобни хаквания на профили и това повдига например въпроси доколко сигурни са профилите на световни лидери като например президента на САЩ Доналд Тръмп.

Страстта на Тръмп към кратките форми на дипломация през Twitter е добре известна и дори заради него се появи терминът twitter-дипломация. В поредица от съобщения той често успява да се скара или сдобри с други световни лидери, като логиката на всичко често остава загадка и за собствения му екип.

Към 30 юни 2019 г. Twitter има 139 милиона потребители по целия свят.