Северна Корея е откраднала два милиарда долара за ракетната си програма

Пхенян има и сериозна армия от хакери, които се занимават с кибер-престъпления, казва доклад на ООН

08:08 | 7 август 2019
Ким Чен Ун, лидер на КНДР. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Ким Чен Ун, лидер на КНДР. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Според изтекли данни от конфиденциален доклад на Организацията  на обединените нации, Северна Корея е използвала поне 2 млрд. долара от кибер-кражби, за да финансира военните си тестове, и най вече своята ракетна програма. Основна цел на атаките са били банки и борси за криптовалути, пише ВВС.

ООН разследва около 35 кибер атаки, а във вторник Пхенян изстреля поредните две ракети от серия подобни опити за по-малко от две седмици. В изявление на Ким Чен Ун тестовете бяха наречени предупреждение срещу съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, които според севернокорейците са нарушение на мирните договорености.

Освен с кибер-атаки, които по много изобретателен начин крадат средства от финансови институции и борси за криптовалути, Северна Корея разработва и ферми за копаене на подобни валути, казва докладът. С продажбата на тези валути Пхенян успява да заобиколи санкциите на ООН заради анонимността, която някои борси позволяват при сключване на сделки. Атаките и операциите на крипто-пазара правят по трудно проследяването на средства, отколкото това става в традиционния финансов сектор.

От 2006 г. насам, Съветът за сигурност на ООН наложи тежки санкции на Северна Корея, които забраниха експорта на въглища, желязо, текстил и морски продукти, което е около 80% от цивилния износ на Пхенян. Беше забранен вноса на петрол и петролни продукти, което тежко удари икономиката и транспорта на страната в частност. Причина за това станаха поредица ядрени и ракетни опити, извършени от КНДР в нарушение на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Пхенян от години е подозиран, че изнася и продава на чужди страни своите военни разработки в областта на ядрените оръжия и балистичните ракети. Счита се, че голяма част от пакистанската ядрена бомба е доведена до успешен край с помощ на севернокорейски специалисти, а Иран също е купувал материали и ноу хау от Северна Корея за собствената си ядрена програма. Режимът на Ким Чен Ун нарича всички обвинения „вражеска пропаганда“ и настоява, че ядрената му програма е за мирни цели, а балистичните ракети са за отбрана при евентуална агресия от страна на империалистите.