Санкции грозят Бразилия, ако пожарите в Амазония не бъдат овладени

Жаир Болсонаро възропта срещу заплахите от ЕС за природното бедствие

11:11 | 24 август 2019
Сезонът на пожарите по устието на Амазонка започва да минава всякакви граници. Снимка: Leonardo Carrato/Bloomberg
Сезонът на пожарите по устието на Амазонка започва да минава всякакви граници. Снимка: Leonardo Carrato/Bloomberg

Европейският съюз готви санкции срещу Бразилия, след като бе заподозряна в умишлено неглижиране на проблема с пожарите, които вилнеят в Амазонската джунгла, предаде BBC.

Франция заплаши, че няма да подпише подготвяното голямо търговско споразумение с Бразилия, ако правителството не предприеме по-крупни мерки, за да се справи с природната стихия.

Финландия пък възнамерява да внесе предложение пред европейските си партньори за временно прекратяване на вноса на телешко месо от южноамериканската страна.

Президентът Жаир Болсонаро реагира остро на заплахите, като каза, че „дивите пожари съществуват по целия свят“ и „не може подобно нещо да служи като претекст за налагане на международни санкции“.

Бразилският държавен глава все пак включва и армията в подкрепа на пожарните служби, за да се направи всичко възможно в ограничаването на опустошителната стихия, унищожаваща „дробовете на света“, както мнозина определят дъждовните гори по устието на река Амазонка.

Болсонаро си навлече гнева на международната общност, когато подкрепи проекти за прочистване на големи територии около реката в полза на агрикултурната и миньорската индустрии. Част от политическите му опоненти дори го заподозряха в съучастничество и умишленото подпалване на горите, обслужвайки лобистки интереси.