Бразилия няма средства да гаси Амазония

Президентът отвърна на обвиненията на НПО като ги обяви за подпалвачи

18:00 | 22 август 2019
Автор: Иван Николов
Обгоряло от пожар дърво в щата Паро, близо до Перо Монте, Бразилия. 14 декември 2014. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg
Обгоряло от пожар дърво в щата Паро, близо до Перо Монте, Бразилия. 14 декември 2014. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg

Президентът на Бразилия каза, че правителството на страната няма средства, за да се бори с горските пожари. Преди това той обвини неправителствените организации, че са виновни за тях, но не посочи доказателства.

Правителството на Бразилия започна разследване на причините за пламването на дъждовните гори.

Рибари в щата Пара, Бразилия. 20 юли 2017. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg.

Бразилският Национален институт за космически изследвания /INPE/ регистрира 84% увеличение на горските пожари в Бразилия между 2018 и 2019, повечето от които в Амазонската джунгла.

Сега президентът Болсонаро е под натиск да овладее пожарите в Амазония, голяма част от които са предизвикани от сечта, насърчавана от правителството, съобщи Bloomberg.

Дъскорезница в Анапу, Бразилия. 18 декември 2014. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg.

Натискът се засили в понеделник следобед, когато над Сао Паоло рязко и необичайно притъмня. Някои изследователи обясниха явлението със студен фронт, чиято комбинация с дима от Амазония, е предизвикал този ефект на повече от 2000 км.

Хаштагът #PrayforAmazonia доминира в социалните медии в последните дни, а димът от горските пожари се вижда от космоса.

 

 

„Нормално е да виждаме горски пожари в края на сухия сезон”, каза Селзо Оливейра, метеоролог от Somar Meteorologia в Сао Паоло, цитиран от Bloomberg. „Но има много умишлени палежи, защото хората разчистват пасища и ниви, където да сеят соя. Има много натиск над Амазония”.

Без значение причината за пожарите, събитията в джунглата на голямата река насочиха вниманието към политиките на президента Болсонаро. Той неведнъж е заявявал намерения да развие Амазония икономически и да интегрира населението, живеещо по реката в съвременното бразилско общество.

Наскоро Болсонаро уволни директора на INPE Рикардо Галвао след като отхвърли данните, които показваха 88% ръст на обезлесяването между юни 2018 и юни 2019 като „лъжи”. Приемникът на Галвао каза, че климатичните промени „не са негова работа”.

Болсонаро отхвърли и тревогите на европейските лидери за екологичните политики на страната си след като Норвегия последва Германия и замрази милиони долари финансова помощ за амазонски фонд за запазване на дъждовните гори.

Климатичните модели показват, че Амазония ще продължи да действа като филтър за въглеродните емисии на планетата, съобщава INPE, цитирайки собствено и на сп. Nature Geoscience изследване. Всяка година дърветата край Амазонка продължават да поглъщат до една четвърт от емисиите СО2.