20 000 евро глоба за пушене на закрито в Черна гора

Забранява се тютюнопушенето на закрити обществени места, на които се сервират храна и напитки

15:42 | 16 август 2019
Тютюнопушенето току що стана доста скъпо удоволствие за черногорци. Снимка: Pixabay
Тютюнопушенето току що стана доста скъпо удоволствие за черногорци. Снимка: Pixabay

Правителството на Черна гора е поредното, което приема закон, забраняващ тютюнопушенето на закрити обществени места и дори прилага далеч по-сурови глоби от тези, които се налагат в България.

Всеки, който наруши забраната, може да бъде глобен с до 20 000 евро, казва здравният министър в страната Кенан Храпович, цитиран от англоезичното балканско издание Balkaneu.com.

Законът забранява използването на тютюневи изделия във всички части на затворени пространства, където държавни или местните власти и служби извършват своята дейност, в зони, в които се извършват образователни, здравни или културни дейности, в сгради за социална защита, спорт и отдих , търговия, производство или съхранение на храни, записи или публично излъчване, както и в зоните, където се провеждат срещи и обществени събрания.

Позволено е обособяването на специални зони за пушене, за да не се стига до пълното дискриминиране на пушачите, но дори в тези си редове законът предвижда строги норми за изграждането на въпросните зони. Сред любопитните условия са пространството да не бъде по-голямо от 10 кв. м. и да не заема повече от 20% от общото пространство на цялото помещение.

„Тези промени ще прогонят хората от заведенията“, коментират от ресторантьорския бранш, след като получават първите негативни реакции от свои клиенти.

Широката общественост все още не е запозната с новия закон и разбира за него от премахнатите пепелници в заведенията.

В България забраната за тютюнопушенето на закрити места е в сила то 2012 г., а глобите могат да достигнат до 1000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридически.