Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Победата на Нова демокрация - завой към политическия реализъм в Гърция?

Д-р Георги Проданов, политолог, международен анализатор; Светът е бизнес, 08.07.2019

21:00 | 8 юли 2019
Д-р Георги Проданов, политолог, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Георги Проданов, политолог, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много ми се иска да кажа, че в Гърция започва нормализация, но на фона на близката история не съм сигурен, че идването на власт на "Нова демокрация" означава това. Все пак има такива индикация - завръщането към една от системните партии в Гърция. Неонацистите не успяха да влизат в играта и това е може би най-добрата новина за Гърция в тази ситуация, в която "Нова демокрация" се възползва от Преспанското споразумение, за да изтегли радикалния националистически вот към себе си. Под нормализация имам предвид заявката за завръщането към политически реализъм, т.е. реалните разговори в политикатаТова заяви д-р Георги Проданов, политолог, международен анализатор; в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Комунистите пък са традиционно явление в Гърция - те имат 7-10% електорат, без да са структуроопределящи. "Нова демокрация" успя да изведе един доста по-аргументиран пакет от политики в предизборната кампания. Те са три пъти повече в сравнение с представените от "Сириза". Свързани са с болезнените за Гърция теми - икономика, данъци, социална и бизнес политики. Докато "Сириза" скъса с идеята за политическа логика и последователност".

Избирателите на Общогръцко социалистическо движение - ПАСОК (където има проблеми с лидерството) - работническите квартали на Атина, в момента на практика са преминали към "Сириза", уточни д-р Проданов.

Най-хубавото в Преспанското споразумение е точно, че деликатните моменти не могат да бъдат променяни, смята политологът.

"Западните Балкани имат относителен ясен коридор на интеграция и това е определящото, което ще разреши възли като гръко-македонския, гръко-българския и т.н. Балканите продължават да са основното звено в европейския континент, където Русия все още има стратегически съюзник в лицето на Сърбия и където Русия се опитва да променя геополитически и политически ориентации (опит за преврат в Черна гора). От тази гледна точка ЕС, поне в сферата на сигурността, трябва да интегрира Балканите и да им даде успокоително начало на преговорите . Аз съм оптимист за това въпреки Европа на нациите".