За първи път сляпа жена е атентатор-самоубиец в Сомалия

Жертвата е кметът на Могадишу, жената работела в екипа му, твърдят от Вътрешно министерство

16:11 | 9 август 2019
Няма друг регистриран подобен случай на тероризъм. Снимка: Pixabay
Няма друг регистриран подобен случай на тероризъм. Снимка: Pixabay

Кметът на сомалийската столица Могадишу - Абдирахман Омар Осман бе убит на 24 юли от атентатор-самоубиец, за който днес от Министерството на вътрешните работи в страната потвърдиха, че става дума за сляпа жена. Това предаде информационна агенция Ройтерс.

Ислямистката групировка Шабааб пое отговорност за атаката. Организацията е пряко свързана с Ал-Кайда, и прилага сходни методи при извършването на атентатите си.

Въпросната жена е работела в общинската администрация, което обяснява по-лесния достъп до кмета Осман. Властите съобщават за нейна съучастничка, която също е от градската управа. На този етап няма информация за местонахождението на втората жена.

„Предварителните открития показват, че жена, която е работила в местната власт, се е взривила с помощта на друга жена, която ... е работила на същото място", заяви министерството в изявление чрез държавната информационна агенция.

Месец преди атентата двете жени вземат отпуск и посещават зона, контролирана от Шабааб в Сомалия, казват още от властите.

Колеги от сградата на общината коментират, че, сочената за атентатор жена, се е възползвала от слепотата си, за да се държи грубо с хора от своето обкръжение.

Абдирахман Омар Осман почина седмица след взрива, като други шестима също намериха смъртта си след самоубийствения акт в Могадишу. Смята се, че за пръв път терористична организация използва хора с недъг, за изпълнение на своите цели.