Как ЕЦБ да направи ефективна политиката си на отрицателни лихви?

За целта първо тя трябва да преодолее трансмисионния проблем

15:35 | 7 август 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Дали в последните си дни като президент на Европейската централна банка Марио Драги ще улесни своята наследничка Кристин Лагард, обещавайки по-отхлабена парична политика, основно по-ниски лихвени проценти, анализира Реза Могадам, вицепрезидент на Morgan Stanley и бивш ръководител на европейския департамент на МВФ. От една страна, задачата на новия президент е облекчена чрез установената политическа линия - особено ако тази линия е разумна, което, в светлината на икономическата слабост и постоянно ниската инфлация, може да се твърди. (Пазарите не очакват ЕЦБ да се доближи до целта си за инфлация от 2% годишно дори в дългосрочен план, б. ред), предава Investor.bg.

От друга страна, съществува проблем: при депозитна ставка на ЕЦБ вече на минус 0,4% възможността за значително намаляване на лихвените проценти изглежда ограничена. Този проблем с доверието в лихвената политика изисква от ЕЦБ да премине през две пречки.

Първо, банките не успяват изцяло да прехвърлят отрицателната лихва, която плащат по резервите си в ЕЦБ - трансмисионен проблем. Разбира се, банките все още могат да реализират печалби, стига техните лихвени проценти да надхвърлят разходите по заемите. Но докато прехвърлиха отрицателните лихви върху корпоративните вложители, те не направиха това спрямо домакинствата. Никоя банка не желае да подкопае своята финансова база или да бъде първата, която предприема такава стъпка. При равни други условия резултатът е по-ниска доходност на банките или по-високи лихвени проценти по кредитите, което отслабва ефективността на политиката.

Второ, дори ако гореспоменатият въпрос бъде решен, остава рискът от бягство към парите в брой. Тъй като валутата гарантира нулева възвръщаемост, съществено отрицателните лихвени проценти по депозитите рискуват голямо пренасочване от депозити към кеш, като по този начин се дестабилизира банковата и икономическата дейност.

За да направи ЕЦБ политиката на отрицателни лихви наистина ефективна, тя ще трябва да се справи както с трансмисионния проблем, така и с проблема за бягството към кеша. Има решения, които наскоро бяха обсъдени в изследване на МВФ от икономистите Ручир Агарвал и Майлс Кимбал.

Във връзка с трансмисионния проблем ЕЦБ би могла да предпази малките вложители от отрицателните лихвени проценти. Например - да гарантира, че първите 5000 евро по сметката на всеки вложител имат гарантирана депозитна ставка от нула процента.

Цената на подобна субсидия, която според данните на ЕЦБ ще компенсира напълно долните две трети от домакинствата по доходи - ще бъде около 15 млрд. евро за всеки процент пункт отрицателна лихва.

Още по темата прочетете в Investor.bg.