Корбин обеща ранен вот на недоверие срещу кабинета на Борис Джонсън

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия в Кралството се зарече да направи всичко по силите си, за да избегне „твърд“ Brexit

19:20 | 5 август 2019
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания посочи, че ще свика вот на недоверие срещу правителството на Борис Джонсън, когато парламентът се завърне от лятна ваканция, в опит да блокира възможността за раздяла между Кралството и Европейския съюз (ЕС) без споразумение, пише Bloomberg.

Лейбъристите ще свикат вота в „подходящо и много ранно време“, заяви Корбин. Той добави, че ще направи всичко, което е по възможностите му, за да спре „твърдия“ Brexit.

„Brexit без споразумение ще бъде наистина сериозен. Сериозен за цените на храните, за медицинските доставки, за търговията, за инвестициите и ще ни хвърли право в ръцете на някакъв вид търговска сделка, която американският президент Доналд Тръмп се опитва да сключи с Борис Джонсън“, отбеляза още Корбин.

Brexit през октомври на всяка цена

Brexit ще се проведе на 31 октомври „независимо от обстоятелствата“, заяви говорителят на Джонсън пред репортери по-рано, отказвайки да коментира дали правителството ще има предвид парламентарен вот против неуредена раздяла с ЕС.

Джеймс Слак отказа да коментира и дали процесът би могъл да се проведе по време на кампания за предсрочни парламентарни избори, като посочи, че въпросът е хипотетичен.

Приоритет на правителството е да осигури сделка за Brexit с ЕС, докато гарантира, че Великобритания е готова да напусне блока без споразумение, посочи още Слак.

Шотландия ще настоява за независимост

Шотландия ще избере да стане независима от Кралството, ако получи шанс да преразгледа въпросите от референдума през 2014 г., сочи изследване, организирано от депутата консерватор Майкъл Ашкрофт.

Изключвайки посочилите, че няма да гласуват или не са сигурни, 52% от шотландците биха предпочели да се отделят от Великобритания, докато 48% от тях избират да не го правят. За сравнение - на референдума през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45%.