САЩ заплашват ЕС с нови наказателни мита заради Airbus

Според Вашингтон Европа предоставя незаконни субсидии за авиационния гигант

07:42 | 2 юли 2019
Докато конфликтът с Китай засега се успокоява, Тръмп усилва натиска над ЕС. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg
Докато конфликтът с Китай засега се успокоява, Тръмп усилва натиска над ЕС. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Само няколко дни след обявеното примирие в рамките на търговския спор с Китай, САЩ отново увеличават натиска върху Европейския съюз (ЕС). Правителството на президента Доналд Тръмп е заплашва с мита за допълнителни милиарди евро заради забранени субсидии за самолети. За много европейски експортни стоки - от хранителни продукти като маслини, месо и сирене до уиски и чугунени тръби - бариерите за навлизане могат да бъдат увеличени, пояснява Bloomberg.

Офисът на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър във Вашингтон представи в понеделник вечерта (местно време) списък от стоки на ЕС на стойност около 4 млрд. долара за налагане на митнически мита заради незаконна държавна помощ при самолетостроенето. Тези мита ще бъдат добавени към вече публикуван списък от продукти на ЕС на стойност 21 милиарда долара, заявиха от офиса на търговския представител. За предварителния списък на възможните допълнителни мерки, които сега се публикуват, е планирано публично изслушване във Вашингтон на 5 август, съобщиха от офиса на Лайтхайзър.

В рамките на спора за незаконните субсидии за европейския производител на въздухоплавателни средства Airbus, който се разглежда от години в Световната търговска организация (СТО), САЩ публикуваха първоначален списък на стоките на ЕС на стойност около 11 милиарда долара през април.

ЕС реагира бързо със списък от американски стоки, които на свой ред могат да бъдат натоварени с репресивни мита. Става дума за специални налози върху продукти като кетчуп от домати, вино, куфари за пътуване и конзоли за игри.

В основата на взаимните заплахи стои спорът в СТО, който продължава 15 години, при който САЩ и ЕС взаимно се обвиняват в незаконни субсидии за своите конкурентни авиационни гиганта Boeing и Airbus. СТО установи нарушение на правилата и в двете страни.

Въпреки това специален помирителен орган (медиатор) ще трябва да реши какъв ще е окончателният размер на щетите, от който могат да бъдат извлечени възможни специални мита, за да се компенсират понесените щети. Първото решение се очаква това лято.

Търговският спор между Брюксел и Вашингтон може да ескалира още повече заради този конфликт. Това ще донесе на преден план нова гореща точка, след като на срещата на върха на Г-20 през този уикенд САЩ и Китай се договориха за „прекратяване на огъня“ и нови преговори. САЩ и ЕС вече си наложиха наказателни мита за редица стоки.

Освен това от месеци Тръмп заплашва с по-високи мита за автомобили.