Преврат в Етиопия - генерал от армията е убит

Генерал Сеаре Меконен е застрелян, както и редица други подопечни на правителството

11:56 | 23 юни 2019
Гражданската война в Етиопия е напът да се разрасне Снимка: Pixabay
Гражданската война в Етиопия е напът да се разрасне Снимка: Pixabay

В Етиопия се извършва опит за държавен преврат срещу правителството на Абий Ахмед, като военните действия доведоха до смъртта на началник-щаба на етиопската армия генерал Сеаре Меконен, предаде BBC.

Генералът е убит в опит да предотврати преврата в столицата Адис Абеба, а междувременно в Амараския регион е застрелян и губернаторът Амбачюл Меконен заедно с част от администрацията му.

Регионът е известен в последните няколко години с етническото си напрежение, но през 2018 г. Абий Ахмед бе избран за министър-председател, за да потуши проблемите. Оказва се, че опитите му за мирно решение са ударили на камък, въпреки че освободи голяма част от политическите затворници в първите месеци на своето управление. Смята се дори, че част от освободените са отговорни за възобновеното насилие в един от най-населените райони в страната.

Премиерът направи телевизионно изявление, облечен в камуфлажно облекло, за да потвърди смъртта на главнокомандващия на армия му.

Достъпът до интернет в Етиопия в момента е прекъснат, докато военните се опитват да потушат опита за преврат. На този етап се смята, че нападенията са дело на наемници и предатели от самата армия, които искат да свалят правителството.

„Това е противоконституционен акт за преврат, който трябва да бъде заклеймен от всички етиопци, казва в изявлението си премиерът Ахмед. Федералното правителство има нужният капацитет, за да се справи с въоръжената група“.

Ситуацията в Етиопия практически представлява гражданска война между етническите групи в страната. Амара и Гюмюш враждуват помежду си от години, като дори през миналия месец в сблъсъци загинаха няколко десетки души.