САЩ предприеха кибератака срещу Иран

Неконвенционалните военни действия са вече в ход от страна на американците

09:54 | 23 юни 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

САЩ и Иран изглежда официално са във война, макар и не в традиционния смисъл, след като стана ясно, че администрацията на Доналд Тръмп е одобрила кибератака срещу иранското военно дело, предаде The Wall Street Journal.

Хакерската атака е ударила компютърните системи на Иран, контролиращи ракетните установки в страната. Акцията е планирана от месеци, твърдят официални лица от Киберкомандването и Централното управление на САЩ. И макар да липсват подробности за атаката, от двете звена определят мисията като „много ефективна“.

Новината идва скоро, след като иранска ракета свали американски разузнавателен дрон, навлязъл във въздушното пространство на страната.

Опасенията сега са, че Техеран ще отговори реципрочно със своевременна кибератака, но на този етап не е ясно каква ще бъде целта, предупреждават от американското правителство. Енергийният сектор е считан за един от най-застрашените към момента, смятат експерти от Съвета за национална сигурност.

Ръководителят на Департамента по вътрешна сигурност в Съединените щати Крис Кребс казва, че се наблюдава повишена активност на ирански хакери и предупреждава, че някои ключови сектори биха могли да изгубят напълно мрежата си, ако станат обект на нападение.

Съветникът към националната сигурност в Белия дом Джон Болтън по-рано този месец заяви, че кибератаките ще станат все по-често използван акт на насилие в световен мащаб.