Очаква се свиване на британската икономика след презапасяването заради Brexit

Анализатори смятат, че пазарът на труда също ще бъде засегнат

14:30 | 9 юни 2019
Обновен: 02:47 | 5 юни 2020
Снимка: Chris J. Ratcliffe

Британските производители намалиха доставките си през април, след като усилието за запасяване преди Brexit се изпари, а някои автомобилни заводи съкратиха обемите си на работа, което оказа натиск върху икономиката на Великобритания през второто тримесечие, като очакванията са, че данните, които ще бъдат обявени в понеделник, също ще бъдат влошени, пише Bloomberg.

Производството във Великобритания отбеляза спад от 1,4%, което е най-същественото му понижение от началото на 2017 г., сочи анализ на Bloomberg. С малкото подкрепа от страна на строителния сектор и доминиращата сфера на услугите, очакванията са, че британската икономика вероятно ще се свие за втори пореден месец.

Британските фабрики увеличиха доставките си през първото тримесечие в опит да избегнат липсата на необходими продукти преди процеса на Brexit, който тогава беше насрочен за 29 март. С отлагането на раздялата между Великобритания и Европейския съюз до октомври поръчките на компаниите съществено намаляха, а настоящите нужди се посрещат от запасите в складовете им.

Част от автомобилните производители, включително Bayerische Motoren Werke AG и PSA, продължиха с планираните прекъсвания на дейността си през април, свързани с Brexit. Данните за промишлеността показват, че са произведени с 45% по-малко превозни средства на годишна база.

Очакванията бяха брутният вътрешен продукт на Кралството да се свие с 0,1% през април, като анализи от миналата седмица сочат, че евентуално подобрение през май не би било съществено. Прогнозите за продажбите на дребно също бяха песимистични през последните седмици на фона на решението на Ford Motor Co. да затвори фабриката си за двигатели в Южен Уелс, което ще коства 1700 работни места на британската икономика.

Който и да замени Тереза Мей на премиерския пост, която вече подаде оставка като лидер на Консервативната партия, ще се сблъска с икономика под натиск, който се увеличава успоредно с несигурността около Brexit. Пазарът на труда в Кралството беше незасегнат след референдума през 2016 г., като безработицата достигна най-ниските си нива от 1970 г. насам. Сега обаче се очакват пукнатини и в него. По всяка вероятност данните във вторник ще покажат, че ръстът на заетостта се забавя, както и този на заплатите.