БВП на страните от еврозоната нараства двойно през първото тримесечие на 2019 г.

Данните предполагат, че европейската икономика не е пострадала силно от търговското напрежение и несигурността около Brexit

14:14 | 30 април 2019
Бизнес сгради във Франкфурт, Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Бизнес сгради във Франкфурт, Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се ускорява по-силно от очакваното през първото тримесечие на настоящата година след слабото представяне през втората половина на предходната година, показва експресна оценка на Евростат.

Това сякаш предполага, че европейската икономика не е пострадала прекалено силно от търговското напрежение между САЩ и останалия свят, от забавящия се растеж в глобален план и от несигурността около процеса на Brexit въпреки отслабването на европейския износ и влошаването на потребителските и на бизнес нагласите на стария континент.

Според предварителна оценка на Евростат от вторник комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни членки на еврозоната се увеличава двойно през първото тримесечие на 2019-а година, нараствайки с 0,4% спрямо последното тримесечие на миналата година, когато се повиши с 0,2 на сто и след експанзия с едва 0,1% през третото тримесечие на 2018-а година. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно подобрение на икономическия растеж в региона на единната валута до 0,3 на сто, предава DPA.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната през трите месеца до края на март нарасна с 1,2%, запазвайки темпото на растеж от края на 2018-а година при очаквания за по-слабо повишение с 1,1 на сто.

Евростат представи предварителни данни, показващи доста добро темпо на растеж и в целия Европейския съюз. Според експресната оценка на европейската статистическа служба БВП на ЕС нараства и през първото тримесечие на 2019-а година с 0,5% след повишение с 0,3% през последните три месеца на миналата година, докато растежът на годишна база нарасна за второ поредно тримесечие с 1,5 на сто.

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.