Турция не се отказва от иранския петрол

Външният министър в страната заяви това в телевизионно интервю

11:46 | 24 април 2019
Обновен: 11:46 | 24 април 2019
Външният министър на Турция Мевлут Кавлусоглу на сбирката на G-20 през декември 2018 г. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg
Външният министър на Турция Мевлут Кавлусоглу на сбирката на G-20 през декември 2018 г. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Турция е една от малкото страни, които получиха отсрочка от САЩ, за да преустановят изкупуването на „черно злато“ от Иран, но намеренията на правителството са да продължи търговията отвъд уговорения срок, пише Bloomberg.

„Иранският петрол не е евтин, но има голяма разлика с цените на Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ)“, казва турския външен министър Мювлют Чавушоглу в телевизионно интервю за държавната телевизия TRT. „САЩ взе това решение и очаква всички останали страни да се съобразят с него. Защо ние трябва да плащаме цената?“

Уверенията на американското правителство са, че алтернативните доставчици ще поемат разликата, за да не се стига до дефицит на горива или пък цените да се повишат прекомерно, но за Турция проблемът е малко по-сложен от очевидното, според министъра.

„Нашите рафинерии не са пригодени за работа с другите доставчици на петрол“, продължава Чавушоглу. „Технологиите им имат нужда от подобрение, а за целта трябва да спрат работа за известно време. Отгоре на всичко това ще струва и пари“.

12% от вноса на твърдо гориво в Турция идва от Иран, докато едва 4,3% от доставките са от Саудитска Арабия. ОАЕ пък внася само дизелово гориво в страната от януари насам по данни на Bloomberg.

Снимка на Десислав Янкулов.

Доставките на Иран до неизвестни клиенти на суров петрол. Графика: Bloomberg

Турция все пак остава най-малкият клиент от останалите за Иран със своите 96 774 барела на ден. Основният потребител е Китай с 616 903 барела на ден, следван от Индия - 258 065 барела, и Япония - 107 527 барела. Други 225 806 барела от дневното производство не е опоменато къде точно пътуват. Любопитното е, че след шоковия спад от януари се наблюдава постоянен ръст на износа на петрол от страната, въпреки все по-строгите санкции от Америка.