Ще се превърне ли Украйна в авторитарно копие на Русия?

До момента украинците регулярно са заменяли управниците си, но тенденцията може да бъде преустановена още тази неделя

12:40 | 19 април 2019
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Преизбирането за втори мандат на управник, който се е провалил в изпълнението на обещанията си, е равнозначно на това да му се даде картбланш да прави каквото пожелае и да узурпира властта, пише Олег Суков за Euractiv.

Това беше една от основните причини зад решението на повечето украинци на първия тур на президентските избори, който се проведе на 31 март. Тогава едва 15,95% подкрепиха настоящия президент Петро Порошенко, като гласовете за комика Володимир Зеленски бяха почти двойно повече (30,24%).

Според предварително проучване на агенция KMIS Зеленски и Порошенко ще получат съответно по 72% и 25% подкрепа на втория тур на изборите, който ще се проведе на 21 април.

Действията на настоящия лидер обаче и кандидат-президентската му кампания започват все повече да приближават политическия му образ до този на руския президент Владимир Путин. 

Трябва да се отбележи, че една от положителните разлики между Украйна и Русия е, че все пак украинците регулярно заменят правителствата и президентите си, което дава нови възможности на страната. Съществуват обаче съмнения, че президентските избори в неделя могат да преустановят тази традиция и да превърнат Украйна в авторитарно копие на Русия.

Антикорупционните обещания

Въпреки сигналите, които гласоподавателите изпратиха на първия тур на президентските избори, желанието на Порошенко за властта и неохотата, с която той би се разделил с нея, са видими.

На 6 април президентът се срещна с няколко активисти в антикорупционните борби в стремежа си да получи подкрепата на обществото и Запада за втори мандат.

Антикорупционната инициатива е ключов фактор за Европа и усилията ѝ да създаде демократична база на източната си граница. Но обещанията на президента да започне подобна програма са нуместни, тъй като самият той саботира реформите в тази насока от години, а голяма част от неговите партньори са разследвани и свързани с корупционни дела.

Позицията за Русия

Друг аспект, който Порошенко използва, за да привлече вниманието на Европа и САЩ, е неговата твърда позиция срещу Русия.

Поддръжниците на настоящия лидер на Украйна се опитват да представят опонента му на президентските избори като проруски. Доказателства за подкрепата на Зеленски към Москва обаче липсват, като за сметка на това той изрично подчерта плановете си за присъединяване на страната към НАТО и Европейския съюз.

"Междувременно антируската позиция на Порошенко започва да изглежда толкова съмнителна, колкото и антикорупционните му обещания".

По ирония Порошенко и руският президент Владимир Путин са нуждаят един от друг.

Както Порошенко, така и Путин, имат ползи войната в Донбас да продължи. Путин се нуждае от дестабилизирането на Украйна чрез нея, докато Порошенко я използва, за да остане на власт, оспорвайки политическите промени в подобна ситуация.

"Порошенко използва Русия като извинение и за корупцията в страната, саботажа на реформите и нарушаването на човешките права".

 

Измамата с гласове

Полицията вече разследва украинския лидер за предполагаемата схема за закупуване на гласове в размер на 56 млн. долара, която, разбира се, президентът отрича.

Именно това обаче може да е помогнало на Порошенко да достигне до втория тур на президентските избори, тъй като разликата между него и третия кандидат е едва 2,25%.

Ролята на Европа

От тази гледна точка Европа трябва да се подсигури, че няма да има подобни измами по време на вота в неделя. Всяко съмнение за легитимността на изборите в Украйна ще е в полза на Москва и ще значи неприятности за Стария континент.