Война с ОПЕК би била грешка от страна на САЩ

Време е Щатите да разберат, че картелът е техен съюзник, пише главният изпълнителен директор на Canary Дан Екбарт

12:56 | 3 март 2019
Обновен: 21:00 | 4 юни 2020
Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Конгресът в САЩ вече разисква аспектите на Закона срещу картелите за производство и износ на петрол, известен като NOPEC, който може да превърне международните петролни картели в незаконни спрямо законодателството на Вашингтон организации и да даде начало на серия съдебни дела срещу членуващите в тях държави, съобщава CNN.

Има много голям шанс този проектозакон да бъде приет от Конгреса, като се има предвид нарастващите антируски и антисаудитски настроения във Вашингтон. В продължение на десетилетия Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) играе ролята на икономическо чудовище за САЩ.

Едно наказание от страна на американските власти спрямо организацията би било грешка, смята Дан Екбарт, главен изпълнителен директор на Canary, независима петролна компания, действащата на територията на САЩ.

През последните 5 години картелът се превърна в сигурен партньор на САЩ по отношение на енергийната сигурност, регулирайки доставките и поддържайки една справедлива цена на пазарите, добавя той.

Балансиращата роля на ОПЕК позволи на американския петролен сектор да достигне рекордни производствени нива, с което превърна САЩ в основен износител на енергия – нещо, което изглеждаше  непостижимо преди десетилетие.

Организацията успя да запази цената на петрола достатъчно висока, за да стимулира инвестициите в нови полета за добив на шистово гориво, но и достатъчно ниска, за да задоволи потребителите.

Именно поради тази причина Саудитска Арабия трябва да се разглежда като партньор, а не като противник, смята Екбарт.

Това, което не се разбира от Конгреса е, че ОПЕК, и най-вече Саудитска Арабия, Кувейт, Ирак и Обединените арабски емирства (ОАЕ), притежават най-евтините петролни запаси в света.

Рияд остава единствения производител, който успя да контролира своите глобални депозити и да притежава голям резервен производствен капацитет, способен да добавя и изважда по няколкостотин хиляди барела дневно петрол от производствената си дейност в рамките на няколко седмици.

Саудитска Арабия притежава значителна власт над цените на петрола, въпреки че САЩ успяха да я задминат като най-големият производител в света с възхода на шистовия добив.

Но американската петролна индустрия също се нуждае от по-високи цени.

Точката на равновесие при производителите на шистов петрол е някъде между 30 долара и 60 долара за барел според анализатори. Производствените разходи в някои страни от Близкия изток достигат под 10 долара за барел.

Ако Саудитска Арабия наистина искаше да удари американския шистов добив, вече щеше да го е направила, посочва Екбарт.

Една ценова война между ОПЕК и САЩ би причинила болка на картела, но само за тези страни, които имат по-високи производствени разходи от Рияд.

Време е американците да осъзнаят, че картелът не е враг, а съюзник с общи интереси, заключва Екбарт.