Новак: Русия е готова да се договори за съкращаване на добива на петрол

Конфликтна точка в преговорите стана определянето на квотите за съкращение на страните от ОПЕК, както и изключването на Иран и Венецуела, на Либия и Нигерия

15:46 | 7 декември 2018
Снимка: Владимир Смирнов, ТАСС
Снимка: Владимир Смирнов, ТАСС

Руският министър на енергетиката Александър Новак, който пристигна в секретариата на ОПЕК на среща на министрите на страните износители на петрол, заяви пред репортери, че Русия е твърдо решена да постигне споразумение за намаляване на производството на петрол, съобщава ТАСС.

"Ще преговаряме", каза той, като отговори на въпроса дали Русия е готова да обсъди съкращения в производството.

Министрите на ОПЕК + на среща от  5-7 декември във Виена обсъждат възможността за намаляване на производството през 2019 г., за да се избегне свръхпредлагане на доставките на петрол, поради увеличеното производство в САЩ и облекчаването на санкциите срещу Иран.

Срещата на ОПЕК, която продължи 6 часа на 6 декември, приключи без конкретни споразумения, въпреки че основният сценарий остава намаляване на производството с 1 милион барела на ден за всички участници в ОПЕК +. Октомври 2018 е определен за базов месец.

Препъни камък на 6 декември беше определянето на индивидуалните квоти за страните от ОПЕК, както и въпроса за изключенията за страни като Иран, Венецуела (и двете под санкции), както и Либия и Нигерия (и двете получили възможност да не съкращават производството през 2017 г.), съобщава ТАСС коментарите на участници в срещата.

Основното внимание на пресата, отразяваща виенските срещи на министрите на петрола, е било приковано върху позицията на Русия, която на преговорите представя Новак.

Споразумението за сътрудничество, известно като Платформата на ОПЕК +, ще изтече тази година, а на 7 декември министрите трябва да подпишат нова постоянна харта, която ще утвърди сътрудничеството от 1 януари 2019 г., посочва ТАСС.