Неочаквана, но здравословна е финансовата корекция на пазарите

Симеон Тодоров, трейдър в "Експат Асет мениджмънт", Бизнес старт, 12.10.2018

08:39 | 12 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Основният страх на инвеститорите тези дни е от възможното доста по-бързо покачване на лихвените проценти, което би се отразило доста негативно на корпоративния сектор в САЩ. Неочаквана, но здравословна е финансовата корекция на пазарите, която наблюдаваме". Това каза Симеон Тодоров, трейдър в "Експат Асет мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Повишаването на лихвените проценти би намалило печалбите, би понижило като цяло икономическата активност, и е с цялостен негативен ефект върху пазарите на акции".

Освен тази причина за повсеместния борсов спад, съществува притеснение относно глобалния икономически растеж, евентуално забавяне се очаква вследствие на търговската война, каза още в коментара си трейдърът.

"Пазарите бяха свикнали да очакват намесата на Фед, който във всеки по-сериозен спад да подкрепи пазарите за акции, тези надежди отслабват и това е повод за притеснение и за спадовете в последните дни".

МВФ ревизира в негативна посока прогнозите си за глобалния икономически ръст и това е на основата на търканията между САЩ и Китай, посочи още експертът, това без съмнение се е отразило и на влиянието на азиатските пазари.

"Корекцията, която претърпяха пазарите не може да се нарече очаквана, но е здравословна, тъй като те се покачиха доста в последните месеци и това изнерви инвеститорите, така че тази корекция доведе до "изпускане на парата". Макар и неочаквана, корекцията е здравословна".

Целия коментар гледайте във видео материала.