BMW инвестира над 6 млрд. евро в китайски партньор

Германският автомобилен концерн ще увеличи производствения си капацитет в азиатската страна

16:42 | 11 октомври 2018
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Германският автомобилен производител BMW инвестира 3,6 млрд. евро, за да увеличи дела си в съвместното си дружество в Китай с Brilliance Automotive от 50 на 75%, пише BBC.

Производителят на Mini ще инвестира също над 3 млрд. евро, за да разшири производствения си капацитет в азиатската страна.

Действията на BMW са свързани с новината, че Китай ще облекчи правилата си за автомобилните производители, опериращи на пазара в страната.

Към момента чуждестранните компании, които произвеждат автомобилите си в азиатската страна, са задължени да го правят съвместно с местна компания, но не им е разрешено притежанието на над 50% дял от съвместното дружество.

Правилото всъщност цели да попречи на големите автомобилни производители да получат абсолютен достъп до най-големия автомобилен пазар в света.

BMW посочи, че сделката с Brilliance Automotive, която към момента е разглеждана за одобрение от регулаторните органи и инвеститорите на компанията, няма да бъде приключена до 2022 г.

Тогава всъщност се очаква да отпадне изискването за равно разпределение на дяловете в съвместните дружества в Китай между чуждестранните компании и местните.