Неочакван спад на германското индустриално производство през август

Резултатите се формират на база понижение в строителната активност и се разкриват след ревизиран в посока надолу спад от 1,3% за юли

11:22 | 8 октомври 2018
Снимка: Matthias Doering/Bloomberg
Снимка: Matthias Doering/Bloomberg

Германското индустриално производство отчете неочакван спад през август за трети пореден месец, като по данни на Министерството на икономиката лятото сезонът е бил по-слаб, пише Investor.bg.

На база на месечните данни понижението на производството е било с 0,3%. Това е под прогнозите за ръст от 0,4%. Резултатите се оповестяват след ревизиран в посока надолу спад от 1,3% за юли и се формират на фона на понижение в строителната дейност.

Като друга причина за тези сведения се посочва и забавянето в автомобилното производство, свързано с по-трудното адаптиране на производителите към нововъведените стандарти за вредни емисии WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

От посочените данни, цитирани от германската статистическа служба, се разбира, че индустриалното производство с изключение на това в енергетиката и строителството се е свило с 0,1%. Спадът при капиталовите стоки е на стойност 0,7%. Същевременно производството на потребителски стоки разкрива увеличение от 1,4%, а това на междинните стоки – от 0,1%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.