Хасан Рохани обвинява арабските сепаратисти за терористичния акт

При атаката срещу военния парад са загинали 29 души, съобщи AFP

13:00 | 23 септември 2018
Военни и духовници се прикриват по време на нападението. Снимка: AFP
Военни и духовници се прикриват по време на нападението. Снимка: AFP

Иранският президент Хасан Рохани обвини в неделя арабските сепаратисти за атаката срещу военния парад предишния ден, в който са загинали 29 души, предаде AFP.

"За нас е абсолютно ясно кой е направил това, коя е групировката и с кого са свързани", каза Рохани по държавния телевизионен канал малко преди да напусне Техеран за Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Тези, които са причинили тази катастрофа ... са били наемници на Саддам, докато беше жив и след това промениха господарите си", каза той, споменавайки покойния иракски диктатор Саддам Хюсеин.

"Една от страните в южната част на Персийския залив се погрижи за техните финансови, оръжейни и политически нужди. Всички тези малки територии от наемници, които виждаме в този регион, са подкрепени от Америка, а американците ги подбуждат", каза той.

Четирима бойци в събота атакуваха парада, отбелязващ началото на войната между Иран и Ирак през 1980-1988 г., стартирана от Багдад, в югозападния град Ахваз, столицата на провинция Кузестан.

Длъжностни лица и очевидец казаха, че въоръжените мъже са облечени в ирански военни униформи и сеят огън над тълпата с огнестрелно оръжие. Джихадистката група от Ислямската държава (ИС) пое отговорността за атаката, съобщава още агенцията.

Но от самото начало иранските власти обвиниха арабското сепаратистко движение, Ахвазки демократичен народен фронт (ADPF), известен като Ал-Ахвази, като основен заподозрян.

В събота базираната в Лондон международна телевизия "Iran" излъчи интервю с говорител на ADPF, който косвено пое отговорността за атаката.

Иран в отговор призова дипломати от Дания, Холандия и Великобритания и изрази неодобрението си, че са "домакини на някои членове на терористичната група" и проявяват "двойни стандарти в борбата с тероризма", казаха от министерството на външните работи.

"Очаква се (датското и холандското) правителства да предадат извършителите на тази атака и всеки, свързан с тях, на Иран за справедлив процес", добави президентът Рохани.