Драги призова правителствата на еврозоната да предприемат действия за укрепване на банковия сектор

Управителят на Европейската централна банка е убеден, че скоро ще бъдат предприети мерки в тази насока

18:00 | 18 септември 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги призова правителствата на еврозоната да предприемат по-нататъшни действия за укрепване на банковия сектор в региона, включително чрез създаване на общ застрахователен план за банковите депозити, съобщава Investor.bg.

В изказването си в Париж на конференция на Френската централна банка, цитирано от Wall Street Journal, Драги заяви, че докато европейските правителства са изградили през последните години единна система за банков надзор (Единен надзорен механизъм) и Единен механизъм за банково преструктуриране, "те трябва да направят още повече".

"По-специално, правителствата трябва да хармонизират правилата на блока за това как да третират банковата ликвидност, да завършат Единния механизъм за банково преструктуриране и да поставят основите за създаването на ефективна застраховка на депозитите", посочи Марио Драги.

"Убеден съм, че скоро ще бъдат предприети важни стъпки в тази посока", допълни той.

В края на юни лидерите на Европейския съюз се споразумяха да позволят на Европейския спасителен механизъм (фонда ESM) да отпуска заеми при извънредни ситуации на съществуващия фонд за преобразуване на проблемни банки (Единен фонд за преструктуриране), ако той не разполага със средства по време на криза. Те обаче оставиха окончателното решение на финансовите министри от еврозоната, които до декември месец трябва да уточнят детайлите. "Сега трябва спешно да изпълним договорката от юни до края на тази година", посочи Вилерой де Гало.

Спасителният фонд на ЕС за финансиране на закъсали банки (Единен фонд за преструктуриране) бе създаден като част от план за Единен банков съюз по време на финансовата криза, но все още не разполага с достатъчно средства, за да се справи с евентуална голяма банкова криза, което означава, че ще е необходима предпазна финансова мрежа.

Проблемът с финансовата подкрепа на Единния фонд за банково преструктуриране, заедно с Единната застрахователна схема за европейските вложители, отдавна блокират завършването на банковия съюз в еврозоната с един-единствен надзорен орган.