Китай отговаря на САЩ с мита на стойност 60 млрд. долара

Новите тарифи ще влязат в сила от 24 септември - датата, от която ще са валидни и новите американски мита на китайския внос, наложени от Вашингтон по-рано днес

17:00 | 18 септември 2018
Обновен: 17:00 | 18 септември 2018
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Властите в Пекин обявиха, че от полунощ на 24 септември въвеждат мита за вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара. Новите тарифи ще бъдат отговор на митата, които САЩ ще наложат на същата дата върху китайски внос за 200 млрд. долара, предава БНР.

Трябва да се има предвид, че в процентно отношение китайските налози за 60 млрд. долара ще обхванат почти половината американски стоки, внесени в страната през миналата година (за около 130 млрд. долара). Американските мита за 200 млрд. долара също са близо половината от китайския експорт в посока САЩ в размер на 505 млрд. долара през 2017 г.

Китайското министерство на търговията отбеляза, че новите мита ще бъдат в размер между 5% и 10% и ще се отнасят за 5207 американски продукта. 

В списъка с американските стоки, които ще бъдат обложени с налози от властите в Пекин, се включва и втечнения природен газ (LNG), като митото за него ще бъде от 10% – под първоначалното предложение за мито от 25%.

Ако САЩ настояват за по-нататъшно повишаване на тарифните ставки за китайски стоки, Пекин ще реагира съобразно с това. От министерството също така посочиха, че тарифна реакция е принудителен отговор на търговския протекционизъм на САЩ.