Goldman Sachs даде своята прогноза за Brexit

Според банката Лондон и Брюксел ще постигнат споразумение за запазване на достъпа на Великобритания до европейските пазари

15:45 | 11 август 2018
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Goldman Sachs очаква британският премиер Тереза Мей да успее да сключи сделка за достъп до европейските пазари, която също така да бъде одобрена от британския парламент. Въпреки това обаче от американската банка предупреждават, че възможността за „хаотичен“ Brexit и нови избори остава.

Към момента, макар и да остават по-малко от осем месеца до датата, когато Великобритания трябва да напусне общността през март 2019 г., има малко яснота за това как ще продължи търговията с Острова. Мей, която е изправена пред бунтове в собствената си Консервативна партия, все още предстои да сключи споразумение с Брюксел за двустранните им отношения след Brexit.

В рамките на сегашната пътна карта Лондон и Брюксел се надяват да сключат окончателно споразумение през октомври, за да остане достатъчно време то да бъде ратифицирано.

От банката предвиждат Мей да прокара подобна сделка през британския парламент до декември. „Макар да няма ясно мнозинство в парламента за което и да е било отделно предложение за Brexit, то съществува мнозинство за избягването на резултат без сделка“, коментират от Goldman.

Както противниците, така и привържениците на Brexit са съгласни, че раздялата с ЕС ще е най-значимият геополитически ход на Лондон от Втората световна война насам, въпреки че двата лагера имат коренно различна представа за бъдещето на отношенията между британската икономика за 2,9 трлн. долара и Брюксел.

Вижте повече на Investor.bg