Apple изненада със солидни продажби на iPhone

Производителят увеличи и дивидента си

07:49 | 2 май 2018
Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg
Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg

Apple надмина очакванията за приходите и печалбата през тримесечието до края на март, след като продаде 52,2 милиона iPhone и показва известна гъвкавост на фона на намаляващото световно търсене на смартфони, съобщи Ройтерс.

Компанията също така прогнозира приходи в диапазона от 51,5 млрд. до 53,5 млрд. долара за тримесечието на юни, като средната стойност е по-висока от очакваната на Wall Street за 51,6 млрд. долара.

Компаният заяви, че ще върне повече пари на акционерите си, след като се възползва от скорошното намаляване на данъците в САЩ, посочва Bloomberg.

Производителят на iPhone се ангажира да похарчи допълнителни 100 млрд. долара за обратно изкупуване на акции в допълнение към съществуващата програма за обратно изкупуване на стойност 210 млрд. долара, която ще бъде завършена през третото фискално тримесечие, предава Investor.bg.

Apple също така обяви, че увеличава тримесечния си дивидент за акционерите с 16% до 73 цента на акция от 63 цента. Анализаторите средно очакваха дивидентът да се повиши до 74 цента.

"Ние връщаме парите на инвеститорите, както обещахме“, каза финансовият директор Лука Майстри в интервю за Ройтерс.

Apple се намира на предизвикателен кръстопът тази година с продажбите на iPhone X, разочаровали много любители. Инвеститорите наблюдаваха внимателно Apple през последните седмици, тъй като редица лоши прогнози показаха, че търсенето на iPhone може да е по-ниско от очакваното. Те също внимателно наблюдават за знаци какво планира да направи компанията със своите стотици милиарди долари в брой.

Apple отчете приходи за тримесечието си до март в размер на 61,1 млрд. долара в сравнение с 52,9 млрд. долара миналата година. Wall Street очакваше 60,8 млрд. долара.

Компанията продаде 52,2 милиона iPhone в сравнение с очакванията от 52,3 милиона, което е ръст спрямо 50,7 млн. долара през миналата година.

Средните продажни цени за iPhone са 728 долара, в сравнение с очакванията на Wall Street от 742 долара.

Компанията прогнозира средно 52,5 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие, като надминава очакванията на анализаторите за 51,6 млрд. долара.

Бизнесът с услугите на Apple, който включва Apple Music, App Store и iCloud, отчете приходи от 9,1 млрд. долара в сравнение с очакванията от 8,3 млрд. долара. Очаквайки инвестиции, инвеститорите се надяваха, че растежът в този сегмент може да компенсира охлаждането на глобалния пазар на смартфони.

Инвеститорите изпитват опасения и заради напрежението около търговията с Китай. Въпреки че все още няма мита за устройства като iPhone на Apple, Тим Кук миналата седмица пътува до Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и да обсъди въпроси в областта на търговията.