Льо Пен атакува Макрон заради коментара му със заплахи за "гражданска война"

В понеделник Макрон заяви, че начинът, по който крайнодесният и крайнолевият блок настройват хората един срещу друг, може да доведе до опасна вътрешна ситуация

13:30 | 25 юни 2024
Автор: Сами Аджирни
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Марин льо Пен заяви, че обвиненията на френския президент Еманюел Макрон, че програмите на крайнодясния "Национален сбор" и левия алианс могат да доведат до "гражданска война", показват, че той знае, че ще загуби предстоящия парламентарен вот, който започва в неделя. 

"Той винаги е водил кампанията си с думите "или аз, или хаос", заяви Льо Пен по радио RTL във вторник сутринта. "Това е много слаб аргумент, който показва, че той смята, че е загубил тези избори".

В понеделник Макрон заяви, че начинът, по който крайнодесният и крайнолевият блок настройват хората един срещу друг, може да доведе до опасна вътрешна ситуация. 

Планът на крайнодесния Национален сбор за справяне с престъпността и несигурността "се отнася до хора с определена религия или произход - това разделя и води до гражданска война", каза Макрон в интервю за подкаста "Направи си сам" на Génération. Крайнолявата "Непреклонна Франция", която е част от набързо сглобения алианс, също прокарва сектантска политика, която би предизвикала подобни враждебни действия, каза той. 

Все по-острите коментари от лагера на Макрон отразяват краен опит за привличане на гласоподаватели, тъй като центристката му партия изостава от Националния сбор и левия Нов народен фронт в проучванията по-малко от седмица преди първия тур на гласуването. Според една социологическа агенция крайнодясната партия може дори да получи абсолютно мнозинство в Националната асамблея, въпреки че системата за гласуване в два тура във Франция прави прогнозите трудни. 

В дните след изненадващия призив на Макрон за провеждане на избори за обновяване на Националното събрание преди две седмици неговите съюзници се включиха в разговорите относно опасностите от идването на власт на крайната десница или крайната левица. Министърът на финансите Бруно Льо Мер заяви, че едно правителство на Националния сбор на Льо Пен ще навреди на "гражданския мир", без да представи никакви доказателства в подкрепа на твърдението си. Той също така предупреди, че както крайната десница, така и левицата ще бъдат пагубни за икономиката. 

Опозиционните партии обвиниха Макрон и неговите съюзници в насаждане на страх, за да изплашат избирателите. Ръководителят на партията "Непреклонна Франция" Жан-Люк Меленшон в понеделник отхвърли коментара на Макрон за "гражданската война", като заяви, че президентът е този, който е склонен да разделя французите.

"Той винаги е наблизо, когато става въпрос за подпалване на пожари", каза той, намеквайки за неотдавнашното политическо напрежение в отвъдморската територия на Франция Нова Каледония.

Коментарите от страна на Макрон не направиха почти нищо, за да спрат възхода на Националното обединение и Алианса на левите в социологическите проучвания. Партията на Льо Пен би спечелила първия тур на парламентарните избори във Франция с 36%, според последното проучване на Ifop-Fiducial за намеренията за гласуване, публикувано в понеделник. Алиансът на левите партии би получил 29,5%, а групата на Макрон - 20,5%.

В дните след призива на Макрон за провеждане на вота инвеститорите изхвърлиха френските активи, опасявайки се как едно ново правителство може да увеличи още повече бюджетния дефицит на страната. Сътресенията доведоха до това, че през миналата седмица рисковата премия по френските облигации спрямо германските достигна най-високата си стойност от 2012 г. насам, въпреки че в понеделник този спред леко се сви. 


Партията на Льо Пен все още е начело, а Левият алианс е втори. Френската крайна десница води преди първия тур на гласуването на 30 юни

Първият тур на изборите е насрочен за 30 юни, а вторият - за 7 юли. Макрон, който призова за провеждане на вота, след като партията му беше смазана на изборите за Европейски парламент, сякаш призна в подкаст, че групата му може да претърпи загуба на вота.

Лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела се стреми да успокои избирателите, че може да му бъде гласувано доверие в надзора на икономиката на страната. 

В понеделник той изложи плана на партията да плати за намаляването на данъка върху продажбите на енергия и горива - - което ще струва 7 млрд. евро (7,5 млрд. долара) през 2024 г. - чрез намаляване на вноската на Франция в бюджета на ЕС, закриване на данъчните предимства за транспортните фирми и увеличаване на налозите върху печалбите на енергийните компании.

Националното обединение "е единственото движение, което може да приложи незабавно и разумно очакванията на френския народ. С три думи: ние сме готови", каза той. "Целта ни е да върнем страната към бюджетния разум." 


Партията на Льо Пен ще спечели най-голям дял от депутатските места. Прогнозен брой депутати във френската Национален сбор

Повечето социолози прогнозират, че "Национален сбор" ще формира най-голямата група в Националната асамблея, но няма да достигне 289-те места, необходими за абсолютно мнозинство. Последното проучване на Odoxa прогнозира, че партията ще получи между 250 и 300 места. 

Този сценарий - при който Национален сбор печели най-много места в законодателния орган, но не получава абсолютно мнозинство - вероятно ще доведе до задънена улица в долната камара, което означава, че всяко амбициозно законодателство или реформа трудно ще бъдат приети. 

Льо Пен заяви във вторник, че подобен резултат би означавал, че единствената възможност за Макрон е да подаде оставка, тъй като той не може да свика нови избори още една година, а реорганизация на правителството не би разрешила безизходицата.

"Ако няма абсолютно мнозинство в Народното събрание и следователно има блокиране на основната институция, която гласува закони, конституцията не допуска други възможности освен оставка", каза Льо Пен. "Не мисля, че това ще се случи, защото смятам, че ще имаме абсолютно мнозинство".

Макрон оправда призива си за гласуване, като заяви, че във Франция кипи много гняв и че иска народът на страната да има "глас". 

"Вечерта на втория тур никой няма да е виновен, това ще бъде отговорност на френския народ", каза той. "За мен това не е залог, това е доверие" в избирателите, добави той.