Инвеститорите оценяват 50 нюанса пазарен стрес във Франция

Жулиен Понтюс, Bloomberg Париж

14:00 | 24 юни 2024
Обновен: 16:07 | 28 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Кое е заложено на карта за инвеститорите?

Сега инвеститорите се опитват да оценят 50 нюанса различен пазарен стрес.

Има много вероятности, много несигурност и нито един от сценариите не е особено добър.

Различни типове инвеститори има – тези, които трябва да инвестират във Франция – тези хора се опитват да избират едно по едно от дъното, опитват се да намерят най-безопасните акции. Други международни инвеститори просто напускат Франция.

Много, много е трудно в момента за инвеститорите в акции.

Казвате как се адаптират инвеститорите към новата политическа несигурност във Франция. Кажете ни повече. Виждате изходящите потоци на международните инвеститори в пространството на френските акции. Какво друго забелязвате?

Много ясно се вижда как трейдърите режат френските банки. Дори много френски инвеститори го правят, защото има пряка връзка с френския държавен дълг. Това е лесна търговия, ако искате да намалите риска.

Освен това има риск от национализация на магистралните оператори. Крайната десница говори и за приватизация на френския еквивалент на ББС. Това означава, че френските медии ще трябва да се конкурират за приходи от реклама в по-малък мащаб.

При ютилити компаниите също.

Има много различни начини да се намали риска във Франция.

Освен това никой не купува дъното. Френският фондов пазар практически е без движения за годината. Докато например Dax е с 8% ръст.

Имате и възможност да избирате една по една акциите. Да търсите акции, които са най-устойчиви. Например хората търсят френски индустриални акции, които имат много голям отпечатък извън Франция и за които френските приходи са само 5-10%. Компании, опериращи в Азия или САЩ.

Наистина има различни начини да се адаптираш към риска, но няма наистина добри очаквания за резултати. За 8 юли, в понеделник след изборите, няма големи очаквания.